Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V slovenských pohoriach platí v sobotu mierne lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Reprofoto - Youtube.com)

LIPTOVKÝ HRÁDOK – V slovenských pohoriach platí v sobotu mierne lavínové nebezpečenstvo zodpovedajúce druhému stupňu päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Martin Bešinský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v Liptovskom Hrádku.

Hlavný lavínový problém je podľa neho nový a vetrom previaty sneh. Očakáva sa prírastok 10 až 20 centimetrov nového snehu, ktorý bude silným spočiatku juhozápadným, neskôr severozápadným vetrom previevaný na záveterné svahy.

Kde si treba dávať pozor?

"Obzvlášť pozor si treba dávať na miesta, kde nový sneh napadne na tvrdú až ľadovú staršiu pokrývku, s ktorou nebude dobre previazaný. Vplyvom vetra a sneženia bude hrozba uvoľnenia lavíny vo svahoch nad 40 stupňov už pri malom dodatočnom zaťažení," uviedol Bešinský.

Dodal, že HZS v priebehu soboty očakáva v horách výrazné ochladenie a západný až severozápadný vietor, ktorý môže vo vysokých horských polohách prechodne dosiahnuť až silu víchrice. Počas noci a nadránom bude postupne teplota klesať a zrážky vo forme dažďa prejdú do sneženia aj v nižších polohách.

Viac o téme: LavínaHorskí záchranáriSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu