Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Na horách treba počítať s víchricami: Platia výstrahy najvyššieho stupňa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V Liptovskom Mikuláši, v Brezne a v Poprade sa môže v piatok večer a sobotu (18. 2.) ráno na horách vyskytnúť mohutná víchrica až orkán. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre okresy výstrahu tretieho stupňa. Veternejšie môže byť podľa neho tiež na horách na severnom a strednom Slovensku.

Výstrahy druhého stupňa pred vetrom na horách platia pre okresy Ružomberok, Banská Bystrica a Tvrdošín. Treba tam počítať s výskytom silnej až mohutnej víchrice. Výstrahy prvého stupňa zase platia pre okresy Námestovo, Dolný Kubín, Martin a Žilina. V Poprade bude počas noci veternejšie aj mimo hôr, vietor môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 85 až 105 kilometrov za hodinu. Meteorológovia pre okres vydali výstrahu druhého stupňa. Predpokladaná rýchlosť vetra je podľa nich v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká.

Na horách treba počítať
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

Treba počítať s poľadovicou

Výstraha prvého stupňa pred vetrom platí do nedele (19. 2.) aj pre Kežmarok. Vo viacerých okresoch na východnom Slovensku treba počítať tiež s poľadovicou. Meteorológovia naďalej upozorňujú aj na smogovú situáciu pre častice PM10 v oblasti Jelšavy. Zároveň v oblasti Ružomberka vydali v tejto súvislosti informáciu, v najbližších 24 hodinách sa očakáva zlepšenie rozptylovej situácie. Na Orave, Kysuciach, strednom a hornom Považí, Liptove a v Prievidzi budú od soboty rána platiť výstrahy pred povodňami.

Na horách treba počítať
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

Viac o téme: HoryPočasieVíchricaVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu