Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pozor na horách: Pre všetky slovenské pohoria platí druhý stupeň lavínovej hrozby

Ilustračné fotp
Ilustračné fotp (Zdroj: FB/Horská záchranná služba)

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Pre všetky pohoria Slovenska je aktuálne vyhlásený druhý stupeň lavínového nebezpečenstva z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Ivan Chlebovec zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Upozornil, že vplyvom nízkych teplôt sa v snehovej pokrývke vytvárajú nebezpečné druhy snehu, najmä v severných a tienistých expozíciách. Nebezpečné sú podľa Chlebovca najmä miesta s viditeľnými vankúšmi nového snehu a tiež horná hranica lesa, kde sa nachádza väčšie množstvo snehu v strmých svahoch. "Tu je možné uvoľniť lavínu hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení. To znamená pri pešom výstupe alebo pri nedodržaní bezpečných odstupov lyžiarov či snoubordistov," vysvetlil.

Archívne video: Do Tatier dorazili nové posily pre záchranárov: K dispozícii budú v prípade potreby

Do Tatier dorazili nové posily pre záchranárov: K dispozícii budú v prípade potreby (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

V sobotu sa očakáva premenlivá oblačnosť, k večeru miestami slabé sneženie, na podhorí prechodne aj dážď so snehom. Fúkať bude severozápadný vietor, ktorý k večeru zosilnie. "Postupne sa oteplí vo všetkých polohách," dodal Chlebovec s tým, že posledná významná perióda sneženia v minulom týždni priniesla od 50 do 100 centimetrov nového snehu.

Horskí záchranári majú novú základňovú stanicu v Západných Tatrách

Horská záchranná služba (HZS) má v Žiarskej doline v Západných Tatrách novú základňovú stanicu. Do prevádzky ju odovzdali v piatok (10. 2.). Ako uviedol riaditeľ HZS Marek Biskupič, stanica poskytne zázemie profesionálnym aj dobrovoľným horským záchranárom. Podarilo sa ju postaviť z eurofondových zdrojov.

"Staré budovy poznačil zub času, nevyhovovali už ani z pohľadu dispozičných kritérií či priestorového vybavenia. V novej budove pre horských záchranárov budú prebiehať aj školenia a akcie. To, že záchranári majú zázemie, ktoré je na úrovni 21. storočia, pocítia v prvom rade zachraňovaní ľudia," podotkol riaditeľ HZS.

Dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) podľa svojich slov verí, že sa im do budúcna podarí postaviť viac takýchto budov. Zdôraznil, že vytvárať zázemie záchranným zložkám považuje za nesmierne dôležité. "Zázemie pre jednotlivé útvary ministerstva vnútra dlhé roky nebolo budované v takom rozmachu a štandarde, aký by sme si predstavovali. O to radšej som, že máme takúto stanicu pre horských záchranárov," zhodnotil.Žiarska dolina je podľa Biskupiča jednou z najlavinóznejších oblastí na Slovensku.

"Každý svah v týchto horách poznačený aj nejakou tragédiou. Počas lavínových nehôd tu zomrelo množstvo ľudí," skonštatoval riaditeľ HZS. Za posledných päť rokov horskí záchranári z oblasti Západných Tatier uskutočnili 932 zásahov, z toho 446 bolo na lyžiarskom svahu a 486 v horskom teréne.

Viac o téme: PočasieSneženieLavínaVýstrahaHorská záchranná služba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu