Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Negatívny vplyv na verejné financie: Dotácie na obedy v školách zvýšia výdavky o 177 miliónov eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Obnovenie dotácií na obedy pre všetky deti v poslednom ročníku materských škôl a na základných školách bude mať trvalý negatívny vplyv na verejné financie. Upozornila na to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) vo svojej kvantifikácií vplyvu tohto opatrenia.

Účinnosť novely, ktorú Národná rada (NR) SR schválila v utorok (7.2.), je od 1. mája a zvyšuje tak výdavky verejnej správy už v tomto roku. Ešte viac však v budúcom roku. "V roku 2024, ktorý bude prvým rokom, v ktorom sa opatrenie začne uplatňovať v plnej miere, by vzrástli výdavky verejnej správy, vrátane dodatočných úrokových nákladov o 0,14 % HDP alebo 177 miliónov eur," vyčíslila RRZ.

VIDEO Dotácie na obedy v materských a základných školách sa od mája opäť obnovia

Dotácie na obedy v materských a základných školách sa od mája opäť obnovia (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

V strednodobom horizonte by opatrenie bez adekvátnej kompenzácie viedlo podľa rady k zvýšeniu dlhu do roku 2026 o 0,5 % HDP. "V dlhodobom horizonte prijatie tejto legislatívnej zmeny prispeje k zhoršeniu ukazovateľa dlhodobej udržateľnosti o 0,1 % HDP," dodala RRZ.

Zmenu prináša schválená novela zákona o pomoci v hmotnej núdzi

Zmenu prináša schválená novela zákona o pomoci v hmotnej núdzi, v rámci nej poslanci súhlasili s pozmeňovacím návrhom, ktorý predložila Petra Krištúfková (Sme rodina). Dotácia bude predstavovať 1,4 eura pre materské školy, 2,1 eura pre prvý stupeň a 2,3 eura pre druhý stupeň základných škôl.

Viac o téme: VýdavkyZvýšenieDotácie na obedyRZZ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu