Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Na NAKA vypovedal Jozef Brhel: Prišiel aj Kaliňák! Obvinenia sú absurdné, tvrdí exminister

Robert Kaliňák a Jozef Brhel Zobraziť galériu (12)
Robert Kaliňák a Jozef Brhel (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Obvinenie Jozefa Brhela st. považuje jeho advokát Michal Mandzák za nezmyselné a za zaťahovanie Národnej kriminálnej agentúrydo politického boja. Jozef Brhel st. podľa neho obvinenie popiera. Pre médiá to povedal v piatok na Prezídiu Policajného zboru, kde prišiel jeho klient vypovedať.

Aktualizované o 16:00

Obvinenie z korupcie považuje exminister vnútra Roberta Kaliňák za absurdné. Povedal to v piatok na Prezídiu Policajného zboru. Kaliňákov advokát David Lindtner uviedol, že vypovedať bude až po prečítaní spisu. Zároveň si ponechali lehotu na podanie sťažnosti proti obvineniu.

Advokát poznamenal, že majú ťažkú pozíciu, pretože musia vyvracať niečo, čo sa podľa nich nestalo

Obvinenie je podľa neho založené na jednej vete a jednej výpovedi exšéfa finančnej správy Františka I. "Je to jedno z najznásilnenejších uznesení, aké som kedy čítal," skonštatoval Kaliňák. "Je to rovnako povrchné, nezákonné, arbitrárne uznesenie, s akým sme sa stretli už v kauze Súmrak. Mysleli sme si, že po kauze Súmrak už väčšie právne dno nenastane, a tu musím povedať, že ide o skutočne absolútnu absenciu zdravého rozumu," poznamenal Lindtner. 

Robert Kaliňák
Zobraziť galériu (12)
Robert Kaliňák  (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Líder Smeru-SD Robert Fico na piatkovej tlačovej konferencii opätovne zopakoval, že ide o politicky motivovaný proces, ktorého cieľom je zlikvidovať predstaviteľov opozície. Kritizuje postup polície, i vyšetrovateľku Moniku Barčákovú, ktorá podľa neho nie je nestranná.

Postup NAKA označil za nezákonný

Za šokujúce považuje, že nepoznajú meno dozorujúce prokurátora, odmietajú im ho vraj prezradiť. Nepoznajú ani mená svedkov. Absurdné politické obvinenie je podľa neho nezmyslené a vymyslené, bez akýchkoľvek dôkazov. 

Robert Kaliňák
Zobraziť galériu (12)
Robert Kaliňák  (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Kaliňák poznamenal, že prípad má všetky atribúty politického procesu. Hovorí o "vystrašenej" vyšetrovateľke, o podvádzaní, falšovaní i vymýšľaní dôkazov. "Majú strach z pravdy. Držia pod krkom všetkých kajúcnikov," odkázal. Potvrdil, že v piatok idú po spis k obvineniu. 

NAKA obvinila v stredu (1. 2.) exministra vnútra Roberta Kaliňáka a Jozefa B. st. pre zločin podplácania. Podľa polície sú obvinení podozriví z poskytnutia úplatku osobe v riadiacej funkcii Finančnej správy SR. Kaliňák považuje svoje obvinenie z podplácania za nezákonné a nezmyselné.

Aktualizované o 12:30

Po Jozefovi Brhelovi prišiel na NAKA aj bývalý minister vnútra Robert Kaliňák. Ten je v prípade tiež obvinený. Kaliňák pri príchode odmietol odpovedať na novinárske otázky a tvrdil, že všetko sa dozvieme na tlačovej konferencii v centrále strany Smer. Asi po hodine vyšiel od vyšetrovateľa. K prípadu nakoniec nevypovedal a obvinenie označil za absurdné. "My máme veľmi ťažkú pozíciu vyvracať niečo, čo sa nestalo," skonštatoval jeho advokát David Lindtner. 

Na NAKA prišiel obvinený exminister vnútra Robert Kaliňák (Zdroj: Topky/Maarty)

David Lindtner
Zobraziť galériu (12)
David Lindtner  (Zdroj: Topky/Maarty)
Robert Kaliňák
Zobraziť galériu (12)
Robert Kaliňák  (Zdroj: Topky/Maarty)

Advokát Roberta Kaliňáka David Lidtner na NAKA (Zdroj: Topky/Maarty)

Obvinenie je podľa Mandzáka nezmyselné, pretože exšéf finančnej správy František Imrecze vypovedal o úplatku v júni 2021. "Pokiaľ by to bol trestný čin, už vtedy by mali orgány činné v trestnom konaní vo veci vzniesť obvinenie. Čiže to znamená, že je to číry nezmysel," povedal advokát.

Ďalej tvrdí, že František Imrecze nebol odkázaný na dorovnanie platu, lebo podľa neho pôsobil v rámci zločineckej skupiny Daniari a tá organizovanú trestnú činnosť páchala od roku 2012. Mandzák priblížil, že podľa obvinenia mal Jozef Brhel st. dávať 200.000 eur ročne Františkovi Imreczemu za to, že mu občas priniesol zoznam daňových kontrol.

archívne video

Kaliňák považuje obvinenie z podplácania za nezákonné a nezmyselné (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Je to čistý nezmysel. Načo je môjmu klientovi zoznam daňových kontrol pre celé Slovensko," poznamenal. NAKA obvinila v stredu (1. 2.) exministra vnútra Roberta Kaliňáka a Jozefa Brhela st. pre zločin podplácania. Podľa polície sú obvinení podozriví z poskytnutia úplatku osobe v riadiacej funkcii Finančnej správy SR. Kaliňák považuje svoje obvinenie z podplácania za nezákonné a nezmyselné.

Viac o téme: VýpoveďObvinenie Robert KaliňákNAKAJozef Brhel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu