Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Od Budaja chce vysvetlenie počuť už aj Matovič! Minister sa upísal k spolupráci s ŠtB, mal im aj donášať

Igor Matovič Zobraziť galériu (2)
Igor Matovič (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Líder hnutia OĽANO Igor Matovič čaká, že sa dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) vyjadrí k informáciám o jeho spolupráci so Štátnou Bezpečnosťou (ŠtB). Podčiarkol, že k situácii by sa mal postaviť čelom.

"Nech sa postaví pred novinárov," uviedol Matovič. "Ak to bude vyzerať pravdivo, podľa toho sa k tomu postavím aj ja," dodal. Na otázku, či Budaja medializovaný dokument o spolupráci nediskvalifikuje z postu ministra reagoval, že bude závisieť od jeho vysvetlenia. Matovič dodal, že si informácie nemá ako preveriť, preto treba veriť aj Ústavu pamäti národa. 

Video: Robert Fico apeluje na prezidentku, žiada odchod Jána Budaja

Robert Fico apeluje na prezidentku, žiada odchod Jána Budaja (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Český historik našiel pri príprave dokumentárneho seriálu RTVS dokument, v ktorom Ján Budaj podpísal spoluprácu s komunistickou tajnou službou ŠtB. Zaviazať sa mal aj k tomu, že im bude donášať. „Podpísaný Ján Budaj prehlasujem, že o veciach, ktoré sa mi stanú známe v súvislosti s protištátnou činnosťou Tomáša Petřivého a Gabriela Levického zachovám prísnu mlčanlivosť,“ cituje denník SME z ručne písanej správy s Budajovým podpisom z 23. júna 1979. „Skutočnosti, o ktorých sa dozviem v súvislosti s protispoločenskou činnosťou uvedených osôb, oznámim orgánom štátnej bezpečnosti, a to písomne alebo ústne.“

Od Budaja chce vysvetlenie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Dokument našiel historik Prokop Tomek v archíve v Olomouci pri príprave 20-dielnej sérii ŠtB: Prísne tajné, za ktorou stojí RTVS.  Televízia v tejto súvislosti Budaja aj konfrontovala, donášanie na svojich kamarátov však nepriznal. Pamätá si vraj len podpis o zachovaní mlčanlivosti. Dieľ budú vysielať na Jednotke v stredu o 22.10 hod. 

Budajov spis sa stratil v 90. rokoch. Dokument mal tak aspoň z časti priblížiť, čo sa vtedy dialo.

Minister životného prostredia by sa mal k celej kauze vyjadriť zajtra. 

Viac o téme: SpisIgor MatovičJán BudajŠtB
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu