Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V Česku našli Budajov podpis o spolupráci s ŠtB: Mal sa zaviazať aj k donášaniu!

Ján Budaj Zobraziť galériu (2)
Ján Budaj (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA – Český historik našiel pri príprave dokumentárneho seriálu RTVS dokument, v ktorom Ján Budaj podpísal spoluprácu s komunistickou tajnou službou ŠtB. Zaviazať sa mal aj k tomu, že im bude donášať. Poverený minister životného prostredia pritom patril k lídrom Nežnej revolúcie.

 

Ilustračné video: Ministerstvo životného prostredia predstavilo prvý klimatický zákon

Ministerstvo životného prostredia predstavilo prvý klimatický zákon (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

„Podpísaný Ján Budaj prehlasujem, že o veciach, ktoré sa mi stanú známe v súvislosti s protištátnou činnosťou Tomáša Petřivého a Gabriela Levického zachovám prísnu mlčanlivosť,“ cituje denník SME z ručne písanej správy s Budajovým podpisom z 23. júna 1979. „Skutočnosti, o ktorých sa dozviem v súvislosti s protispoločenskou činnosťou uvedených osôb, oznámim orgánom štátnej bezpečnosti, a to písomne alebo ústne.“

Dokument našiel historik Prokop Tomek v archíve v Olomouci pri príprave 20-dielnej sérii ŠtB: Prísne tajné, za ktorou stojí RTVS.  Televízia v tejto súvislosti Budaja aj konfrontovala, donášanie na svojich kamarátov však nepriznal. Pamätá si vraj len podpis o zachovaní mlčanlivosti. Dieľ budú vysielať na Jednotke v stredu o 22.10 hod.

Budajov spis sa stratil v 90. rokoch. Dokument mal tak aspoň z časti priblížiť, čo sa vtedy dialo.

V Česku našli Budajov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Fico už apeluje na Čaputovú

Líder opozičného Smeru-SD Robert Fico už v reakcii na medializované informácie vyzval prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby našla riešenie a dostala Jána Budaja z vedenie ministerstva životného prostredia. Podotkol, že "eštébák" nemôže byť v žiadnej vláde, ani v tej dočasne poverenej. "Toto je obrovská hanba," vyhlásil Fico. Budaj sa podľa neho zaradil do najhlbšej špiny, aká existovala v bývalom režime. Nájdenie dokumentov nepovažuje za prekvapenie. "Podpísal, že bude donášať na tzv. nepriateľov štátu," skonštatoval s tým, že otázna je aj Budajova úloha pri novembrových udalostiach. "Jeden z najväčších demokratických 'tlčhubov' je usvedčený z najväčšieho zločinu, aký mohol spáchať," vyhlásil Fico.

Ozrejmil, že opozícia aktuálne nemá možnosť podať návrh na Budajovo odvolanie v Národnej rade SR, keďže vláda stratila ešte v decembri dôveru. Preto sa obracia na prezidentku, aby si sadla s dočasne povereným premiérom Eduardom Hegerom a lídrom OĽaNO Igorom Matovičom, nech nájdu riešenie.

Viac o téme: Ján BudajŠtB
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu