Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Pozor na poveternostné podmienky: Nebezpečenstvo hrozí na cestách aj na horách

Ilustračná foto
Ilustračná foto (Zdroj: Facebook/Horská Záchranná Služba)

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Vo všetkých slovenských pohoriach trvá v sobotu mierne lavínové nebezpečenstvo zodpovedajúce druhému stupňu päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Martin Bešinský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) v Liptovskom Hrádku.

Hlavným lavínovým problémom je podľa neho vetrom previaty sneh na severných svahoch nad hornou hranicou lesa, kde slnečné žiarenie z predošlých dní nestabilizovalo snehovú pokrývku.

"Naopak, na južných svahoch sa vplyvom 'nasvietenia' vytvorila slabá firnová kôra. Pozor si treba dávať najmä v úzkych žľaboch a svahoch nad 35 stupňov, pod skalnými stenami a tesne pod hrebeňmi, kde vplyvom vetra môže byť naviate väčšie množstvo snehu. Tu sa nachádzajú nebezpečné dosky a vankúše rôznej hrúbky a tvrdosti. Spontánne lavíny sa nepredpokladajú. Pozor však na veľké dodatočné zaťaženie na severných orientáciách," doplnil Bešinský.

Pre silné sneženie je znížená dohľadnosť do 100 metrov v lokalite Štrba

Pre silné sneženie je znížená dohľadnosť do 100 metrov v lokalite Štrba. Upozorňuje na to Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk. Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý.

Upozornenie platí aj pre horský priechod Šútovce a cestu I/64 v úseku Nitrianske Pravno - Fačkovské sedlo, ktoré sú v zimnej sezóne uzavreté pre vozidlá nad desať metrov dĺžky. Horský priechod Herlianske sedlo a cesta II/549 Úhornianske sedlo - Krásnohorské Podhradie sú v zimnom období

Cesty prvej, druhej a tretej triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. "Na úsekoch ciest vo vyššie položených častiach stredného a východného Slovenska sa na vozovkách nachádza vrstva čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu od jedného do troch centimetrov," upozornila SSC. Na cestách tretej triedy v obvode Kokava nad Rimavicou a II/531 v okrese Rimavská Sobota sa miestami nachádza aj zľadovatený sneh s hrúbkou jedného centimetra. Zľadovatený sneh od štyroch do piatich centimetrov je na ceste II/578 v úseku Skalka - Kremnica.

Horské priechody (HP) na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne mokrý. Na HP Vrchslatina, Dobšiná, Vernár, Makov, Besník, Fačkov, Čertovica, Grajnár, Súľová, Príslop, Klenov, Podspády, Štós, Chorepa, Herlianske sedlo, Pusté Pole, Huty je vrstva čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu od jedného do troch centimetrov, na HP Branisko do štyroch až piatich centimetrov.

V sobotu si treba dávať pozor na snehové jazyky aj vietor

Na väčšine územia s výnimkou niektorých okresov na juhu a východe si treba v sobotu dávať pozor na snehové jazyky a záveje. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe. Výstraha prvého stupňa platí do 18.00 h. Naďalej platí tiež výstraha druhého stupňa pred povodňou pre okresy Michalovce a Trebišov bez Roňavy. V okolí Košíc zároveň vyhlásili výstrahu pred vetrom.

Výstraha pred snehovými jazykmi a závejmi platí v celom Bratislavskom a Žilinskom kraji, na väčšine územia Trenčianskeho a Prešovského kraja a v okresoch Brezno, Banská Bystrica, Gelnica, Rožňava, Spišská Nová Ves, Piešťany, Senica, Skalica a Trnava. "Tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Výskyt snehových jazykov a závejov je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," upozorňujú meteorológovia.

Hrozia aj povodne

Druhý stupeň výstrahy pred povodňou v lokalitách Trebišov bez Roňavy a Michalovce platí zatiaľ do nedele (29. 1.) do 10.00 h. Na tokoch Bodrog a Latorica očakáva SHMÚ pokles vodnej hladiny ešte na úrovni druhého stupňa povodňovej aktivity. Vývoj hydrologickej situácie budú priebežne aktualizovať.

Výstraha prvého stupňa pred vetrom platí do 18.00 h v okresoch Košice a Košice-okolie a do 15.00 h aj v okrese Trebišov. Vietor môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť krátkodobo 65 až 80 kilometrov za hodinu. "Táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," uviedol SHMÚ.
 

Viac o téme: LavínaPohoriaHorská záchranná služba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu