Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

O krok bližšie k predčasným voľbám: Prezidentka expresne rýchlo podpísala schválenú zmenu ústavy

Prezidentka Zuzana Čaputová
Prezidentka Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala dnes schválenú zmenu Ústavy SR v súvislosti s predčasnými voľbami. Informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Poslanci odobrili v parlamente úpravu ústavy cez 92 hlasov, predčasné voľby tak budú zrejme v septembri (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Skrátenie volebného obdobia poslanci schválili cez úpravu ústavy 92 hlasmi. Podstatou schválenia zmeny ústavy je umožniť predčasné voľby po rozhodnutí parlamentu, a teda nie za pomoci vyvolania takejto úpravy po rozhodnutí v prípadnom referende.

Predstavitelia bývalej štvorkoalície sa už dohodli aj na možnom termíne

Skrátiť volebné obdobie parlamentu bude podľa novely možné uznesením, na ktorého schválenie bude potrebných aspoň 90 hlasov poslancov. Zákonodarcovia zmenu schválili v stredu. Poslanci rokovali o zmene ústavy po tom, ako v závere minulého roka parlament vyslovil nedôveru vláde Eduarda Hegera (OĽANO). Predstavitelia bývalej štvorkoalície sa už dohodli aj na možnom termíne predčasných volieb 30. septembra. Na skrátenie volebného obdobia parlamentu bolo však podľa nálezu Ústavného súdu SR potrebné upraviť ústavu, aby bol takýto krok ústavne konformný.

Viac o téme: PodpisPredčasné voľbyZmena ústavyZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu