Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Na Slovensku narástla brutalita trestnej činnosti

Námestník generálneho prokurátora Ctibor Košťál
Námestník generálneho prokurátora Ctibor Košťál (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Počet prokurátorov na Slovensku by sa mal ešte tento rok zvýšiť. Generálnej prokuratúre to prisľúbil premiér Robert Fico.

Pre agentúru SITA to potvrdil námestník generálneho prokurátora Ctibor Košťál po rokovaní Ústavnoprávneho výboru NR SR. Ako dodal, malo by ísť o 90 prokurátorov a 60 administratívnych pracovníčok. K časovému horizontu sa vyjadriť nevedel, no dúfa, že to bude čím skôr. "Už niekoľko rokov voláme po tom, že potrebujeme dostať, najmä na okresné prokuratúry, viac ľudí," dodal Košťál. Námestník generálneho prokurátora dnes prezentoval na výbore Správu o činnosti prokuratúry SR za rok 2007, ktorú výbor vzal na vedomie.

"Z hľadiska prokuratúry bol rok 2007 na približne rovnakej úrovni ako rok 2006, z hľadiska spoločnosti je na tom horšie, pretože narástla brutalita trestnej činnosti," zhodnotil uplynulý rok Košťál. V roku 2007 bolo podaných na prokuratúry 46 201 trestných oznámení, čo je len o 61 oznámení viac ako v roku 2006 a o 2 290 oznámení menej ako v roku 2005. Najviac trestných oznámení bolo zaznamenaných v obvode Krajskej prokuratúry v Košiciach 7 543 (16,32 %), v Bratislave 7 276 (15,74 %) a v Banskej Bystrici 6 295 (13,62 %). Najnižší počet podaných oznámení bol doručený v obvode Trenčín 4 418 (9,56 %).

Trestné oznámenia aj v roku 2007 podávali predovšetkým fyzické osoby, pričom prevažovali oznámenia o hospodárskej a majetkovej trestnej činnosti, ale aj o podozrení z trestnej činnosti násilného charakteru a oznámenia o zanedbaní povinnej výživy. Právnické osoby podávali trestné oznámenia predovšetkým pre podozrenie z trestných činov podvodu, osobitne úverového podvodu, a trestného činu sprenevery spáchaného v súvislosti s neuhrádzaním splátok pri tzv. predaji tovaru na splátky. Pomerne značnú časť trestných oznámení právnických osôb predstavujú aj trestné oznámenia podávané pre podozrenie z trestného činu porušovania autorského práva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu