Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Katastrofická situácia v žiarskej fabrike: Slovalco s hliníkom nadobro končí, majú už aj vinníkov z koalície!

Matovič a Budaj majú niesť hlavný podiel viny na tom, že došlo k úplnej odstávke výroby hliníka v Žiari nad Hronom. Zobraziť galériu (5)
Matovič a Budaj majú niesť hlavný podiel viny na tom, že došlo k úplnej odstávke výroby hliníka v Žiari nad Hronom. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Ramon Leško, )

ŽIAR NAD HRONOM - Je to už skoro neuveriteľných sedemdesiat rokov, čo sa v slovenskom Žiari nad Hronom začala výroba hliníka. Tohto výročia sa zrejme fabrika spoločnosti Slovalco zrejme ani nedožije. Jej výrobné kapacity doslova melú z posledného a odstavujú aj svojich posledných 10 pecí. Predstavitelia spoločnosti ukazujú prstom na vládu, ktorá vraj zanedbala a podcenila krízovú situáciu a nepomohla im včas. Svoj podiel na tom majú mať exminister financií Igor Matovič (OĽaNO) aj minister životného prostredia v demisii Ján Budaj.

archívne video

Pred Úradom vlády protestovali na podporu hlinikárne Slovalco: Výzva vláde! (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Posledných desať pecí odstavujú

Slovalco teraz ohlasuje, že odstavuje svojich posledných desať pecí, pričom krízová situácia bola dávno pred začiatkom roka 2023. Slovalco pritom už priamo hovorí o tom, kto za túto situáciu môže. "Odstavenie ekologickej výroby je výsledkom nečinnosti vlády Slovenskej republiky, konkrétne Ministerstva životného prostredia SR a bývalého ministra financií Igora Matoviča. Tí počas posledných rokov blokovali prijatie novely Zákona 414/2012, ktorá by upravila výšku kompenzácií pre energeticky náročné podniky na úroveň iných priemyselných krajín EÚ," konštatuje Slovalco.

Katastrofická situácia v žiarskej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Podľa Slovalca ide pritom o finančné prostriedky, ktoré Slovensko prakticky dostáva od EÚ a môže ich vynaložiť len na jasne zadefinované účely, vrátane kompenzácií. Sami pripomínajú, že patria medzi najekologickejšie hlinikárne, a to nie len v Európe. "Slovalco mohlo uzatvoriť dlhodobú zmluvu na dodávku elektrickej energie v čase, keď sa slovné spojenie energetická kríza nikde nespomínalo, a mohlo by tak svoje produkty s nízkou uhlíkovou stopou dodávať svojím zákazníkom aj naďalej," hovorí generálny riaditeľ Slovalca Milan Veselý. S tým sa pritom svojho času ešte za ministrovania lídra liberálov stretol aj sám šéf rezortu Richard Sulík priamo vo fabrike.

Na snímke zľava generálny riaditeľ Slovalco Milan Veselý a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) počas spustenia novej pretavovacej pece hliníkových procesných šrotov
Zobraziť galériu (5)
Na snímke zľava generálny riaditeľ Slovalco Milan Veselý a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) počas spustenia novej pretavovacej pece hliníkových procesných šrotov  (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

Odstávka začala postupne

Firma pôvodne prevádzkovala 226 elektrolýznych pecí, v ktorých však výrobu postupne utlmovala a v auguste 2022 sa rozhodla ponechať v chode iba posledných 10 pecí. Na tie sa dostalo až teraz.  Nakoľko novela nebola dodnes prijatá, firma sa rozhodla definitívne odstaviť zostávajúce pece. "Aby sme mohli pristúpiť k reštartu výroby, je potrebné, aby parlament urýchlene schválil novelu Zákona 414/2012 v znení, v akom ju do parlamentu predložil poslanec J. Karahuta," vysvetľuje Milan Veselý.

"Na základe takto schváleného zákona je potom ešte potrebné upraviť už existujúcu schému podpory tak, aby si štát chránil existujúce špičkové ekologické technológie," konštatuje Veselý.

Pochopiteľne príde aj na odchody zamestnancov, tí najdlhšie pôsobiaci dostanú vysoké odstupné

Slovalco sa tak postupne rozlúči aj so samotnými zamestnancami, ktorých pozície s procesom výroby primárneho hliníka priamo súviseli. "Veľmi nás to mrzí, odchádzajú od nás vysoko kvalitní ľudia, ktorí dokázali vybudovať špičkovú fabriku na úrovni najlepších svetových technologických a environmentálnych parametrov," uzatvára Veselý.

Katastrofická situácia v žiarskej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Zamestnancom ponúka fabrika nadštandardné odstupné, pre tých najdlhšie zamestnaných až vo výške 17 mesačných platov. "Spoločnosť Slovalco bude po odstavení výroby primárneho hliníka prevádzkovať pretavovacie centrum na spracovanie procesného hliníkového odpadu, ktoré Slovalco uviedlo do prevádzky v júni predchádzajúceho roka," dopĺňa o budúcnosti fabriky Veselý.

Katastrofická situácia v žiarskej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Viac o téme: PecHlinikáreňUkončenie výrobyIgor MatovičŽiar nad HronomJán BudajSlovalco
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu