Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Zakladateľ Smeru svojím odchodom zanechal voľný mandát v Bruseli: Prvé MENO možnej náhradničky!

Miroslav Číž odišiel na večnosť, jeho mandát europoslanca tak ostáva v Bruseli náhradníkovi. Zobraziť galériu (3)
Miroslav Číž odišiel na večnosť, jeho mandát europoslanca tak ostáva v Bruseli náhradníkovi. (Zdroj: TASR/Štefan Puškáš, Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Vo štvrtok ráno prekvapila politickú verejnosť šokujúca správa o odchode slovenského europoslanca a dlhoročného politika Miroslava Číža (Smer-SD). Informovala o tom samotná strana na sociálnej sieti. Dôležitá je teraz však aj otázka, čo bude s mandátom Číža v europarlamente v Bruseli. Už sa hovorí o mene, kto ho má nahradiť.

Bilčík o podpore europarlamentu pre vstup Chorvátska do Schengenu (Zdroj: TASR/ Jaromír Novak)

Portál Euractiv už hovorí o možnej náhradničke Číža v europarlamente. "Dnes (štvrtok) nás v ranných hodinách navždy opustil náš skvelý kamarát, kolega a na verejnosti rešpektovaný odborník a politik Miroslav Číž," uviedla strana Smer-SD.

Pripomenula, že Číž stál aj pri vzniku strany. V minulosti bol aj poslancom Národnej rady (NR) SR. V posledných rokoch zastupoval Slovensko v Európskom parlamente.

Europslanec Miroslav Číž (mominant SMER-SD)
Zobraziť galériu (3)
Europslanec Miroslav Číž (mominant SMER-SD)  (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Podľa pravidiel inštitúcie, ktoré ďalej upravuje aj národný zákon o voľbách do europarlamentu, mandát europoslanca po jeho smrti neprepadne. "Ak sa v Európskom parlamente uprázdni počas volebného obdobia mandát, nastupuje náhradník tej istej politickej strany alebo koalície podľa poradia, v akom bol uvedený na kandidátnej listine," píše sa podľa portálu v zákone. "Ak boli na hlasovacom lístku uplatnené prednostné hlasy, nastupuje kandidát, ktorý získal potrebný počet prednostných hlasov," dodáva.

Komu pripadne mandát?

Výsledky eurovolieb v roku 2019 hovoria jasne. Pred bránami inštitúcie za stranu Smer-SD skončila kandidátka Katarína Roth Neveďalová. Tá bola štvrtou na kandidátskej listine strany, nasledovať by mal proces, ktorý jej mandát pridelí.

Katarína Roth Neveďalová
Zobraziť galériu (3)
Katarína Roth Neveďalová  (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Tá má však aj právo na to, aby si mandát neprevzala a pripadol by tak ďalšiemu kandidátovi z listiny v poradí. Ak by k tomu prišlo, tak ďalším kandidátom by bol poslanec prešovského zastupiteľstva Richard Eliáš. Neveďalová pritom už europoslankyňou v rokoch 2009 až 2014 bola.

Viac o téme: úmrtieNáhradníkEuroparlamentMiroslav Číž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu