Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

V budovaní autority kľúčových inštitúcií nemôžeme poľaviť, hovorí prezidentka

Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (2)
Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - V budovaní autority inštitúcií, ktoré sú kľúčové pre fungovanie právneho štátu a zabezpečenie rovnakých práv pre všetkých ľudí, nemôžeme poľaviť. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla v súvislosti s 30. výročím vzniku Slovenskej republiky.

"Stále sme mladý štát a v mnohých oblastiach musíme stále vynakladať množstvo energie na budovanie autority inštitúcií, ktoré vo väčšine starších demokracií už dávno plnia svoju rolu, ktoré sú kľúčové pre fungovanie právneho štátu a pre zabezpečenie rovnakých práv pre všetkých ľudí. Preto nemôžeme v tomto úsilí poľaviť," uviedla prezidentka.

V budovaní autority kľúčových
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

V kontexte svetových udalostí prezidentka vyzdvihla, že k rozdeleniu Česko-Slovenska a vzniku Slovenskej a Českej republiky prišlo mierovým spôsobom. Ocenila tiež, že Česko zostalo najbližším partnerom, spojencom a priateľom Slovenska.

"Vstup Slovenska do Európskej únie a Severoatlantickej aliancie bol výsledkom zápasu o charakter štátu, o dôstojné miesto v Európe a politickú príslušnosť k Západu. Aj vďaka sile občianskej spoločnosti sme v tejto skúške uspeli a dozreli," myslí si Čaputová.

Viac o téme: ŠtátSlovenskoZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu