Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

ŠPZ budú mať nový dizajn, zeleným značkám odzvonilo: Takto budú vyzerať!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: MV SR, TASR/ Jakub Kotian)

BRATISLAVA – Od nového roka prichádza k veľkej zmene na cestách. ŠPZ na našich autách po desiatkach rokov prechádzajú výraznou zmenou. Odzvonilo farebným značkám pre elektromobily, či diplomatické tabuľky. Úpravou prejde aj celkové grafické spracovanie poznávacích značiek. Informuje Ministerstvo vnútra (MV) SR v kooperácii s Vysokou školou výtvarných umení (VŠVU).

Minister Roman Mikulec o problémovej zákazke (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Už dávnejšie sme vás informovali o zmenách v systéme ŠPZ na Slovensku od 1. januára 2023. Podľa všetkých dostupných informácii by malo skončiť delenie motoristov podľa okresov, ktorých skratky sme mohli rozpoznávať v prvých dvoch písmenách na poznávacej značke. Po novom budú ŠPZ taktiež viazané na vozidlo a nie na majiteľa. Informoval rezort vnútra 28. októbra. Prichádza ale aj k ďalší výrazným zmenám.

ŠPZ sa po rokoch dočkali nového dizajnu 

Vysoká škola výtvarných umení včera (21. 12.) prostredníctvom Facebooku informovala, že sa podieľala na novom dizajne ŠPZ v kooperácii s MV SR. Výsledkom je nie len funkčná, ale aj grafická zmena v dizajne slovenských ŠPZ. „Nový font písma nahradí desaťročia používané písmo, ktoré už nespĺňa moderné trendy a požiadavky kladené na čitateľnosť písma predovšetkým za zníženej viditeľnosti a na automatizované spracovanie evidenčných čísel z tabuliek na rôzne účely,” informuje rezort vnútra.

Nový dizajn ŠPZ (Ministerstvo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Ministerstvo vnútra SR)

Na novom dizajne sa podieľala aj VŠVU

Nový dizajn ŠPZ vznikol v Ateliéri Typo na pôde Katedry vizuálnej komunikácie VŠVU. Dodržané boli aj základné požiadavky na tabuľky, ktoré sú kladené zákonom o cestnej premávke. Prízvukuje VŠVU.  Poznávacie značky by po novom mali byť len čierno-biele.

Skupiny motorových vozidiel sa po novom budú odlišovať špecifickou skladbou evidenčného čísla. Elektromobily sa po novom budú napríklad vyznačovať skratkou EV a EL, pričom dodnes sa vyznačovali zeleným podfarbením ŠPZ. Táto zmena sa samozrejme bude týkať aj diplomatických značiek, ktoré boli doteraz vydávané v žlto-modrom prevedení.

Viac o téme: ŠPZNové ŠPZElektromobily
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu