Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pozor na cestách: Na celom území krajiny treba v ranných hodinách rátať s poľadovicou

 Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Kristína Mayerová)

BRATISLAVA - Na celom území Slovenska treba vo štvrtok ráno rátať s poľadovicou. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe, ktorý vydal výstrahy pre celé Slovensko.

"Výskyt poľadovice je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," uviedli meteorológovia. Tvorba poľadovice predstavuje riziko najmä pre dopravu, pohyb osôb či infraštruktúru. S poľadovicou počítajú meteorológovia aj v piatok (23. 12.).

Výstraha pred poľadovicou
Zobraziť galériu (2)
Výstraha pred poľadovicou  (Zdroj: SHMÚ)
V okresoch Malacky, Pezinok a Bratislava platí do 15.00 h výstraha pred hmlou. V týchto lokalitách sa ojedinele očakáva výskyt hmly s dohľadnosťou 50 až 200 metrov. "Znížená dohľadnosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity," poznamenali meteorológovia.Zároveň v okrese Michalovce platí druhý stupeň hydrologickej výstrahy pred povodňou. Prvý stupeň hydrologickej výstrahy pred povodňou platí v okrese Trebišov bez rieky Roňava.

Na horských priechodoch Dobšiná a Vrchslatina je sneh do dvoch centimetrov 

Na vozovke ciest tretej triedy v obvode Považská Bystrica je poľadovica a na vozovku ciest v lokalite Krupina a Námestovo padá mrznúce mrholenie. Na horských priechodoch Dobšiná a Vrchslatina je zľadovatený sneh do dvoch centimetrov. Upozorňuje na to Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk.

Povrch vozoviek je suchý až mokrý

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý. Cesty prvej, druhej a tretej triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý. V hornatejších oblastiach miestami pokrytý vrstvou kašovitého až utlačeného. Na vozovkách ciest prvej až tretej triedy na severe Slovenska je miestami zľadovatený sneh do troch centimetrov, zriedkavo do päť centimetrov.

Horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý. Horský priechod Štós a Chorepa sú pokryté vrstvou utlačeného snehu do jedného centimetra.Hmla s dohľadnosťou do 100 metrov sa vyskytuje v lokalite Sekule, Čataj, Sliač a Uľanka.
 

Viac o téme: PočasiePoľadovicaVýstrahaSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu