Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

KONIEC koncesionárskych poplatkov: SaS si za podporu rozpočtu kladie túto podmienku, riaditeľ RTVS v šoku

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: TASR/ Michal Svítok, Jaroslav Novák)

BRATISLAVA – Strana SaS v posledných dňoch vydala stanovisko, že vo štvrtok (22. 12.) podporí štátny rozpočet pre rok 2023. Vyžiadala si však hneď niekoľko podmienok. Medzi inými rezonovalo roky premieľané zrušenie koncesionárskych poplatkov. Svoje k tomu povedal aj generálny riaditeľ RTVS, Ľuboš Machaj.

Novým generálnym riaditeľom RTVS bude Ľuboš Machaj (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Na schválení rozpočtu pre rok 2023 sa dohodli strany OľaNO, Sme Rodina, Za Ľudí a aktuálne sa k dohode prikláňa aj strana SaS. Igor Matovič (OľaNO) sa vyjadril, že po úspešnom schválení rozpočtu je definitívne pripravený zosadnúť z kresla ministra financií. Dohodli sa taktiež na zavedení výdavkových limitov či zvýšení alebo znížení niektorých daní a poplatkov. 

KONIEC koncesionárskych poplatkov: SaS
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Strana SaS si údajne kládla podmienku na zrušenie koncesionárskych poplatkov. Túto úhradu, na ktorú sa skladajú všetci občania Slovenskej republiky by mali nahradiť zo štátneho rozpočtu. Táto suma by mala predstavovať zhruba 0,14- 0,15% HDP (hrubý domáci produkt).

Riaditeľ RTVS so zrušením koncesionárskych poplatkov nesúhlasí

„Podmienka zrušenia koncesií potrebuje dôslednú odbornú analýzu  a diskusiu o dopade takéhoto riešenia na ďalšiu existenciu verejnoprávneho vysielateľa. Vždy som bol zástancom koncesií a považujem ich stále za garanciu nezávislosti RTVS,“ tvrdí Ľuboš Machaj a dodáva, že: „Je pravdou, že postupne sa ich výber rôznymi právnymi úpravami obmedzoval a RTVS dodnes na tieto úpravy dopláca. Bolo by veľmi nešťastné, keby takého rozhodnutie politických elít problémy ohľadom systémového financovania verejnoprávneho vysielateľa ešte prehĺbilo.“

KONIEC koncesionárskych poplatkov: SaS
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Iamges)

Podľa Machaja by teda zrušenie koncesionárskych poplatkov mohlo mať vplyv na istú nezávislosť a nestrannosť verejnoprávnej televízie. Zároveň požaduje otvorenie odbornej diskusie a prípravu legislatívy, ktorá by riešila dlhodobé podfinancovanie RTVS a aj jej nezávislosť od politických záujmov. „Očakávam preto, že sa na pôde Ministerstva kultúry a parlamentného Výboru pre kultúru a médiá čo najskôr takáto diskusia zrealizuje. Pre ďalšie fungovanie RTVS je zásadné, aby bola garantovaná výška financií zo štátneho rozpočtu a zabezpečila sa ich ochrana od akýchkoľvek politických vplyvov,“ dodáva.

Viac o téme: RTVSKoncesionárske poplatkyŠtátny rozpočetĽuboš Machaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu