Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Veľké ústupky na poslednú chvíľu: Dohoda na rozpočte nakoniec bude! OĽaNO muselo liberálom ustúpiť

OĽaNO a SaS sa nakoniec dohodli na rozpočte. Zobraziť galériu (10)
OĽaNO a SaS sa nakoniec dohodli na rozpočte. (Zdroj: Topky/Maarty, Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Poslanci presunuli viaceré body programu na najbližšiu riadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR. Jej začiatok je plánovaný v závere januára 2023. Po dlhom čakaní sme sa ale nakoniec v parlamente dočkali aj dohody na schválení štátneho rozpočtu, a to ešte pred koncom roka. Hlasovanie sa očakáva vo štvrtok o 11:00. Premiér v demisii Eduard Heger (OĽaNO) a Richard Sulík (SaS) sa na tlačovej konferencii "pochválili" tým, že občania tak už nebudú musieť nervózne čakať na ceny energií, ktoré sa v prípade schválenia rozpočtu vo štvrtok nebudú drasticky zvyšovať. Matovič navyše po schválení tohto rozpočtu na základe dohody podá demisiu a končí ako minister.

Poslanci si počas utorňajšieho rokovacieho dňa odhlasovali viaceré novely zákonov a pozmeňovacie návrhy (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aktualizácia 20:03 - dohoda na rozpočte medzi OĽaNO a SaS

Strany OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí sa dohodli na podpore schválenia štátneho rozpočtu na budúci rok. Na spoločnej tlačovej konferencii to oznámili premiér Eduard Heger (OĽaNO) a predseda SaS Richard Sulík. Rozpočet by mal parlament schváliť vo štvrtok (22.12.). Slovensko by sa tak vyhlo rozpočtovému provizóriu. Sulík oceňuje, že rozpočet už obsahuje aj výdavkové limity.

Dohodli sme sa na podpore štátneho rozpočtu na budúci rok, potvrdil Heger (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Na tlačovej konferencii sme sa dokonca dozvedeli, že dočasným ministrom financií zrejme bude od piatka premiér Heger. Sulík zdôrazňuje, že toto automaticky neznamená aj dohodu na novej koaličnej väčšine, ide len o schválenie rozpočtu. "Naša krajina nemá v takto ťažkej dobe skúsenosti s rozpočtovým provizóriom. Je dobré niektoré veci neskúšať," odôvodnil dohodu aj Sulík. Dohoda na rozpočte navyše ráta aj s rušením koncesionárskych poplatkov pre RTVS.Súčasťou je aj trvalé zníženie DPH na gastro a športoviská.

Heger si je istý, že Matovič po schválení štátneho rozpočtu skončí ako minister financií. Nateraz však nie je isté, či sa vráti do parlamentu.

Aktualizácia 19:09 

Vláda musí v týchto dňoch riešiť problém zmluvy so Slovenskými elektrárňami (SE) o dodávkach lacnej elektriny pre domácnosti. Memorandum, ktoré s nimi podpísal štát ešte začiatkom roka, sa podľa dočasne povereného ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) neukázalo ako výhodné. Bývalý štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek (SaS), ktorý obviňuje ministerstvo financií zo zdržiavania podpisu zmluvy, by sa mal podľa Matoviča pozrieť práve na memorandum dohodnuté jeho straníckym šéfom, bývalým ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS). Vláda sa opierala o tento dokument, keď ohlásila nulový nárast ceny elektriny.

VIDEO Igor Matovič podáva druhýkrát svoju demisiu

Igor Matovič podáva druhýkrát svoju demisiu (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

"Teraz zrazu Slovenské elektrárne prišli, že až taká dohoda to nebola s tým Sulíkom. Zo 6 terawatthodín (TWh) nám vedia dať len 3 TWh a kvôli tomu, že nebeží 3. reaktor v Mochovciach, nám 3 TWh nevedia dať. Šuflikanti tu podpísali nejakú zmluvu a my teraz ten problém musíme riešiť," vyhlásil Matovič. V najbližších dňoch plánuje memorandum zverejniť, aby si ho mohli pozrieť aj občania. Vláda by sa týmto problémom mala zaoberať predbežne v piatok (23.12.), ale možno sa zíde aj v stredu, problém s energiami je podľa ministra "naozaj vážny". "Riešime veľmi intenzívne ten problém a verím, že ho vyriešime. Ale nie je to nič príjemné," dodal Matovič.

Aktualizácia 18:34

Matovič hovorí, že tentokrát nepôjde do prezidentskej kancelárie osobne s demisiou, ale musí o demisiu požiadať premiéra Eduarda Hegera, ktorý ju následne odovzdá Zuzane Čaputovej. "Tentokrát už s pánom Špačekom nebudem musieť zápasiť," opäť zažartoval šéf OĽaNO.

Aktualizácia 18:16

Predseda OĽaNO ponúka svoju demisiu oficiálne už aj na tlačovej konferencii. "Ponúkol som SaS, že v prípade, ak si prestanú brať ľudí za rukojemníkov a schvália rozpočet, spokojne odstúpim z postu ministra financií. Sľúbil som, že do politiky prichádzam bojovať proti zlodejom. Teraz mi trhá srdce, keď vidím ľudí, ktorí sa boja, že budú mať drahé platby za energie. Ak mám byť ja zámienkou pre SaS, dal som opakovane túto ponuku, aby prestali ľudí brať za rukojemníkov, lebo mať takúto trápnu zámienku 4 dni pred Vianocami je nemieste. Verím, že táto ponuka bude prijatá a pomoc ľuďom bude doručená," potvrdzuje už pred novinármi a kamerami ešte stále minister financií Matovič.

Igor Matovič
Zobraziť galériu (10)
Igor Matovič  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ten chce, aby sa najskôr schválil rozpočet a až potom podá demisiu. "Nebudeme sa tu hrať takú hru na slepú babu. V momente, ako bude doručená pomoc ľuďom, (schválený rozpočet, pozn. red.) podám demisiu," prisľúbil Matovič. "Možno bude telefonát, uvidíme," zažartoval minister na margo nedávneho spať vzatia demisie. Matovič sa ešte nerozhodol, či sa vráti do parlamentu, pričom opäť prisľúbil, že sa zariadi "podľa telefonátu".

Aktualizácia 17:32

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) pre TV Pravda povedal, že rozpočet by mal byť podľa najnovších informácií témou dňa vo štvrtok a podľa neho je dôležité, aby bol schválený.

Veľké ústupky na poslednú
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizácia 17:14

Minister financií sa na sociálnej sieti rozhovoril o schvaľovaní štátneho rozpočtu s tým, že hovorí aj o vlastnom odstúpení. "Ponúkol som SaS, že v prípade, ak si prestanú brať ľudí za rukojemníkov a schvália pomoc ľuďom s energiami cez štátny rozpočet, hrdo a spokojne odstúpim z postu ministra financií," vyhlásil Matovič.

 

ĽUDIA AKO RUKOJEMNÍCI Ponúkol som SaS, že v prípade, ak si prestanú brať ľudí za rukojemníkov a schvália pomoc ľuďom s...

Posted by Igor Matovic on Tuesday, December 20, 2022

Aktualizácia 14:55

Podpredseda Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel (OĽaNO) prerušil rokovanie do hlasovania o 17.00 h. Urobil tak po tom, ako v pléne prepadli ďalšie body programu. O 16.30 h by sa malo zísť poslanecké grémium. Očakáva sa informácia o ďalšom priebehu rokovania, ako aj o tom, či schôdzu prerušia až do 10. januára alebo sa bude o štátnom rozpočte hlasovať ešte tento rok.

SaS a OĽaNO intenzívne rokujú ... o rozpočte

Medzi OĽaNO a SaS prebiehajú intenzívne rokovania, v hre je aj nová koalícia 76 poslancov. Novinárom to v parlamente potvrdil minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Za prioritu označil schválenie štátneho rozpočtu na budúci rok.

"Pokiaľ nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič. Rokujeme veľmi intenzívne do neskorej noci," povedal Naď s tým, že rokovania medzi OĽANO a SaS prebiehali aj v pondelok (19. 12.). "Každý musí byť pripravený na ústupky, ak sa chce dohodnúť. Dohodnúť sa chceme," odpovedal na otázku, či OĽaNO urobí SaS ústupky v rámci rozpočtu.

Veľké ústupky na poslednú
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Nechcel konkretizovať, či by líder OĽaNO Igor Matovič už nebol súčasťou vlády. "Je to balík vecí, keď sa dohodneme na všetkých, tak sa dohodneme, keď sa na niektorých nedohodneme, tak to padne. Mám záujem, aby sme sa dohodli," dodal.

Predbiehať nechce ani Gröhling

Poslanec Branislav Gröhling (SaS) si chce počkať na doriešenie záležitostí a až potom sa vyjadriť k rokovaniam o možnej dohode. "Možné je všetko, z našej strany je iniciatíva veľmi výrazná, aby sa veci posúvali ďalej k tomu, aby sa Slovensko upokojilo," odpovedal na otázku, či by SaS schválila rozpočet, ak Matovič nebude ministrom financií.

Veľké ústupky na poslednú
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Tarabov návrh nateraz preložili

Ide o novely Trestného poriadku i Trestného zákona z dielne Tomáša Tarabu (nezaradený).

Veľké ústupky na poslednú
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Facebook/Tomáš Taraba, Topky/Ramon Leško)

Presunutie novely z dielne Tomáša Tarabu potešilo hlavne poslanca Juraja Šeligu, ktorý o tom píše na sociálnej sieti.

 

Jasným odmietnutím dohôd s Tarabom sa nám nateraz podarilo dosiahnuť neschválenie novely Trestného zákona a Trestného...

Posted by Juraj Šeliga on Tuesday, December 20, 2022

SaS prekáža, ako je nastavená pomoc pre ľudí, ktorá je vraj závislá od štátneho rozpočtu

Pomoc vlády je podľa bývalého štátneho tajomníka rezortu hospodárstva Karola Galeka (SaS) je nastavená zle. Ešte pritom stále nie je isté, kedy poslanci rozpočet schvália a či ho vôbec schvália. Skloňuje sa aj výraz "rozpočtové provizórium".

Bývalý štátny tajomník Galek spochybňuje spôsob, akým vláda nastavila pomoc ľuďom počas krízy (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Poslanci o ústavných zmenách pri skracovaní volebného obdobia cez referendum tento rok nerozhodnú

Rovnako sa presúva aj jeho návrh ústavného zákona, ktorým chcel doplniť možnosť zániku poslaneckého mandátu v NR SR o prípad, ak sa v platnom referende rozhodne o skrátení volebného obdobia.

Veľké ústupky na poslednú
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Odkladu sa dočkal aj návrh ohľadom premenovania ulice Jozefa Tisa vo Varíne

Presúva sa aj novela zákona o obecnom zriadení, ktorou chce Tomáš Valášek (nezaradený) zaviesť povinnosť premenovať ulice nazvané po predstaviteľoch nedemokratických režimov. Ale aj novela Trestného poriadku z dielne Kataríny Hatrákovej (nezaradená). Poslankyňa chce zmenou zabezpečiť riadny procesný postup prehliadky priestorov výkonu advokácie tak, aby nedochádzalo k ohrozeniu práv občanov a k svojvoľným a nezákonným postupom orgánov činných v trestnom konaní (OČTK).

Tomáš Valášek
Zobraziť galériu (10)
Tomáš Valášek  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na január sa odsúvajú aj dva návrhy Miroslava Kollára (nezaradený). Novelou zákona o vydavateľoch publikácií a o registri v oblasti médií a audiovízie mieni posilniť povinnosti orgánov verejnej moci a verejných funkcionárov odpovedať na otázky novinárov.

Medzi presunutými bodmi je aj novela zákona o osobitnom odvode z podnikania v regulovaných odvetviach, ktorej cieľom je zabezpečiť dodatočné finančné zdroje na financovanie základných verejných funkcií štátu.

Politickí lídri rokujú po tom, ako minulý týždeň parlament vyslovil nedôveru vláde Eduarda Hegera (OĽaNO). Tú prezidentka Zuzana Čaputová odvolala a zároveň ju dočasne poverila vykonávaním funkcie v obmedzenom rozsahu. Možné scenáre vidia politici v rekonštrukcii vlády, ale aj v predčasných voľbách.

Viac o téme: RozpočetHlasovaniePresunutieBoris Kollárústavné zmenyParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu