Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Ďalšia dobrá správa: Pokles cien benzínu ovplyvní aj ďalší dôležitý parameter! Odkaz analytikov

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA – Sme tam, kde sme boli – konečne. Ak patríte k pravidelným návštevníkom čerpacích staníc, určite ste si už všimli, že ceny pohonných hmôt išli dolu. A pôjdu ešte viac. Dostať by sa mali až na úroveň, na ktorej boli koncom minulého roka. Pokles cien palív sa zrejme pozitívne prejaví aj na výške inflácie.

Archívne video: Zvýšené zálohy za energie dostanú ľudia naspäť najneskôr vo vyúčtovaní, informuje Hirman

Zvýšené zálohy za energie dostanú ľudia naspäť najneskôr vo vyúčtovaní, informuje Hirman (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vzhľadom na stále silnejúce euro oproti americkému doláru a skokový pád ceny ruskej ropy by sme podľa analytikov z projektu Dáta bez pátosu mali v poslednom mesiaci vidieť tento týždeň ďalší pokles cien pohonných hmôt na čerpacích staniciach.

 

BENZÍN KONEČNE NA CENE SPRED ROKA❗️ Ďalší pokles na dohľad: ceny palív 📉📉 Vzhľadom na stále silnejúce Euro oproti...

Posted by Dáta bez pátosu on Wednesday, December 14, 2022

Benzín by sa mal dostať pod 1,50 za liter a dostaneme sa tak na úroveň z konca minulého roka, kedy stál liter 95-ky 1,46 eura. Dole ide aj cena nafty, ktorá prelomí 1,60 za liter. Rozdiel oproti minulému roku bude však väčší. Vlani totiž bola nafta ešte lacnejšia ako benzín a za liter ste dali 1,36 až 1,37 eura.

„Predpokladáme, že vzhľadom na medziročne znížené kapacity výroby dieselu v EÚ a aj vzhľadom na trvalo zvýšenú spotrebu dieselu v dôsledku ruskej agresie na Ukrajinu nie je možné očakávať návrat k nižšej cene nafty ako benzínu,“ uviedli.

Ďalšia dobrá správa: Pokles
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Michael Probst)

Rozdiel cien sa ale znižuje a dnes je len niečo vyše 10 centov. Zároveň pripomenuli, že maximálne ceny oboch druhov palív boli v roku 2022 vysoko na úrovni 1,95 eura za liter. Bolo to presne v strede roka, začiatkom júla.

Pokles cien palív by sa mal okrem toho pozitívne odraziť aj na výške inflácie. „Je možné očakávať silný vplyv poklesu cien palív na úroveň medziročnej inflácie v 1. štvrťroku 2023. Očakávame, že inflácia začne klesať z rekordne nameraných medziročných 15 percent v novembri 2022 už v januári 2023," uviedli.

Viac o téme: NaftaBenzínPohonné látkyDáta bez pátosuInflícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu