Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Potrebujete si vybaviť nový občiansky preukaz? Niekde si postojíte aj dve hodiny! Takto sa dlhému čakaniu vyhnete

Biometrické občianske preukazy
Biometrické občianske preukazy (Zdroj: Ministerstvo vnútra SR)

BRATISLAVA - Biometrické občianske preukazy (OP) s bezkontaktným čipom začalo ministerstvo vnútra vydávať od 1. decembra. Len za prvých desať dní vydávania prijali takmer 44 000 žiadostí a do konca decembra sa záujem zrejme zvýši. Dôvodom je, že počas sviatkov prichádzajú na Slovensko občania žijúci či pracujúci v zahraničí a vianočné voľno využijú na vybavenie potrebných dokladov. Rezort vnútra očakáva, že v tomto období si budú naďalej vybavovať občianske preukazy aj aktívni používatelia e-podpisu, ktorým najneskôr 31. decembra končí platnosť certifikátu v prípade, ak majú doklad vydaný do 20. júna 2021.

Ministerstvo vnútra tvrdí, že bolo pripravené na nápor žiadostí, problémom však je nerovnomerné zaťaženie pracovísk dokladov. Občania najviac navštevujú veľké klientske centrá a stáva sa, že preťažené pracovisko v deň návštevy už ich žiadosť neprijme. Takáto situácia je dlhodobo v klientskom centre OÚ Bratislava na Tomášikovej ulici, kde sa čaká v priemere dve hodiny. O hodinu kratšie sú čakacie doby na klientskych centrách v Prešove či Košiciach.

Rezort vnútra odporúča vyhnúť sa veľkým klientskym centrám v krajských mestách a o vybavenie občianskeho preukazu požiadať na menších pracoviskách, kde sú čakacie doby komfortnejšie. "Pripomíname, že o vydanie nového OP možno požiadať na ktoromkoľvek pracovisku dokladov a nechať si ho doručiť na pracovisko najbližšie k bydlisku či pracovisku, ako aj kuriérom do vlastných rúk (keďže stále pretrváva mimoriadna situácia, kuriérska služba je bezplatná).  Namiesto v Bratislave tak možno požiadať o doklad na oddelení v Senci, kde prídete na rad asi za pol hodinu, v Malackách sa čaká ešte kratšie," radí ministerstvo.

Krátkodobá nedostupnosť niektorých pracovísk vo vianočnom období

Viaceré okresné úrady a dopravné inšpektoráty sídlia v budovách, ktoré sú v správe Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. Ústredie oznámilo, že v piatok 23. decembra a v utorok 27. decembra svoje budovy zatvára z dôvodu energetických úspor. Preto v tieto dni nebudú poskytovať služby tam sídliace pracoviská okresných úradov a Policajného zboru:

Okresné úrady:

Malacky, Hlohovec, Piešťany, Turčianske Teplice, Nové Mesto nad Váhom Púchov, Partizánske, Dolný Kubín, Tvrdošín, Krupina, Žarnovica, Kežmarok, Levoča, Humenné, Gelnica.

Dopravné inšpektoráty a oddelenia dokladov:

Turčianske Teplice, Tvrdošín, Krupina, Žarnovica, Kežmarok, Levoča, Humenné, Gelnica.

Zároveň ministerstvo vnútra pripomína, že vo štvrtok 29. decembra a v piatok 30. decembra nebudú dopravné inšpektoráty prijímať žiadne žiadosti o zapísanie vozidiel do evidencie ani žiadne žiadosti o vykonanie zmien v evidencii vozidiel. Z rovnakého dôvodu nebudú dostupné elektronické služby evidencie vozidiel. Dôvodom sú práce súvisiace so zmenami v systéme evidencie vozidiel platné od 1. januára 2023.

(V tejto súvislosti ministrstvo vnútra upozorňuje, že ak 27. a 28. decembra požiadate o vydanie osvedčenia o evidencii vozidla v zrýchlenej lehote do 2 pracovných dní, je potrebné požiadať o doručenie na adresu pobytu či sídla držiteľa vozidla.)

Klienti, ktorí majú v uvedené dni vytvorenú online rezerváciu na nedostupných pracoviskách, budú informovaní o vybavení v neskoršom termíne. Ostatné pracoviská budú počas sviatkov  k dispozícii v riadnom režime.

Viac o téme: DokladyMinisterstvo vnútraSlužbyOdporúčaniaDopravná evidencia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu