Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kuriak vyzval Lengvarského, aby nepodporil právne dokumenty týkajúce sa zmeny pohlavia

Milan Kuriak, Vladimír Lengvarský
Milan Kuriak, Vladimír Lengvarský (Zdroj: TASR/Jakub Kotian, Dano Veselský)

BRATISLAVA - Poslanec Národnej rady SR vyzval 14. decembra Ministra zdravotníctva SR Vladimíra Lengvarského, aby nepodpísal tzv. štandardné postupy pre diagnostiku a komplexný manažment zdravotnej starostlivosti o dospelú osobu s transsexualizmom (F64.0) (ďalej len ako "ŠTDP"), ktoré by mali byť schvaľované Komisiou MZ SR pre ŠDTP dňa 15.12.2022.

Zároveň poslanec ministra požiadal o okamžité zrušenie odborného usmernenia Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky (MZSR) na zjednotenie postupov poskytovania zdravotnej starostlivosti ku zmene pohlavia pred vydaním lekárskeho posudku o zmene pohlavia osoby administratívne evidovaného v matrike, ktoré bolo publikované vo Vestníku MZSR dňa 6. apríla 2022 (ďalej len ako "usmernenie").

Slovensko je podľa Kuriaka stále vnímané ako konzervatívna krajina

Kuriak zastáva názor, že prijatím a nadobudnutím účinnosti vyššie uvedených odborných materiálov sa výrazným spôsobom uľahčí registrácia zmien pohlavia na matričných úradoch, čo pokladá za absolútne neprijateľný postup. "Slovenská republika je stále vnímaná ako konzervatívna krajina a materiály tohto druhu by mali byť citlivo rokované nielen na úrovni vládnych strán, ale aj odbornej verejnosti, čo sa z môjho pohľadu neudialo," konštatuje poslanec.

Upozorňuje, že usmernenie obsahuje množstvo nepresností

Okrem toho poslanec upozornil ministra zdravotníctva aj na skutočnosť, že usmernenie obsahuje množstvo nepresností, ktoré vytvárajú priestor na širokú interpretáciu jednotlivých ustanovení, ďalej upozornil na absolútnu nepripravenosť právneho poriadku na zmeny, ktoré môžu zmenou pohlavia v oblasti práv a povinností osôb nastať (napr. úprava a prechod rodičovských práv, právo sociálneho zabezpečenia a iné), či absenciu zaručenia trvalosti zmeny.

Poslanec vyjadril vážne znepokojenie nad konaním samotného ministra

Poslanec Kuriak zároveň vyjadril vážne znepokojenie nad konaním samotného ministra, nakoľko v priebehu mesiaca apríl tohto roka túto otázku Kuriak spoločne s viacerými poslancami za klub OĽaNO komunikovali, pričom mal za to, že usmernenie bude zrušené a nie len pozastavená jeho účinnosť. Podľa poslanca je aktuálny právny stav taký, že schválením ŠTDP nadobudne účinnosť aj spomínané usmernenie s čím Kuriak a viacerí konzervatívny poslanci nesúhlasia.

Viac o téme: Zmena pohlaviaŽiadosťVladimír LengvarskýMilan Kuriak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu