Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Skvelé správy pre šoférov: Za tankovanie dnes zaplatíte výrazne menej!

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Getty Images, Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Palivová kríza sa podľa všetkých údajov zmierňuje. Zatiaľ čo zhruba pred polrokom slovenskí vodiči tankovali naftu a benzín skoro za 2 eurá za liter, dnes sú už ceny pohonných hmôt výrazne znesiteľnejšie. Analytici varujú, že tento trend sa má v blízkej dobe zmierniť a následne majú ceny znova stúpať, ak sa rezortu hospodárstva nepodarí vyrokovať predĺženie výnimky z embarga na ruskú ropu z ropovodu Družba.

V susednom Maďarsku palivová kríza úraduje v plnom prúde, zatiaľ čo na niektorých pumpách môžu vodiči natankovať maximálne 2 litre, na iných sa dozviete, že nenatankujete vôbec. Naproti tomu to u nás na Slovensku vyzerá tak, že sa blýska na lepšie časy.

Peter Pellegrini len nedávno v luxusnom aute nahral video o vysokých cenách benzínu (Zdroj: Facebook/ Peter Pellegrini)

Ceny za posledných 11 mesiacov klesli v priemere o 9%

Aj keď rôzni analytici varujú, že ceny palív môžu znova rásť, súčasný trend je o niečo lichotivejší. Za posledný mesiac ceny klesli v priemere o 9%. Konečne sa približujú k cenám zo začiatku roka 2022. 

Ceny PHM: mesačné/  44.- 48. týždeň
Zobraziť galériu (6)
Ceny PHM: mesačné/ 44.- 48. týždeň  (Zdroj: STATdat)

Priemerná cena palív za 48. týždeň sa dostala na 1,577 €/l pri benzíne a 1,718 €/l pri motorovej nafte. Pomaly sa teda približujeme k tomu, čo sme tu mali zo začiatku roka, kedy sme benzín tankovali za 1,489 €/l a naftu za 1,394 €/l. Výraznou zmenou a trvajúcim trendom je nárast ceny nafty v porovnaní s nárastom ceny benzínu. Aj keď bolo dlhodobým zvykom, že nafta je voči benzínu lacnejšia, dnes je tomu presne naopak a vodiči dieselov si za svoje cesty priplatia výrazne viac.

Ceny PHM: mesačné/  44.- 48. týždeň
Zobraziť galériu (6)
Ceny PHM: mesačné/ 44.- 48. týždeň  (Zdroj: STATdat)

Dôkazom je tiež porovnanie ich cien. Zatiaľ čo benzín je v decembri oproti januáru drahší len o 0,088 €/l, pri nafte je rozdiel výrazne viac dramatický, pričom rozdiel v cene je stále 0,324 €/l. Analytici zároveň dodávajú, že tento trend by mal aj v blízkej budúcnosti pokračovať. Ak teda vlastníte dieslový motor, pripravte sa, že z vašej peňaženky v najbližšej dobe ubudne výrazne viac peňazí ako vodičom benzínových motorov.

Skvelé správy pre šoférov:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

Podľa Hirmana nemusia ceny palív stúpať, všetko stojí na rokovaniach v Bruseli

Bratislavský Slovnaft by podľa všetkého mohol palivá vyrobené z ruskej ropy vyvážať aj naďalej. Minister Hospodárstva Hirman v piatok (9. 12. 2022) informoval o tom, že: „Sme blízko dohody o tom, že po 5. februári bude môcť rafinéria Slovnaft exportovať výrobky z ruskej ropy dovážanej cez ropovod Družba na Ukrajinu.“ 

Ropovod Družba
Zobraziť galériu (6)
Ropovod Družba  (Zdroj: TASR/AP Photo/Sven Kaestner, File)

Ak sa rokovania nepodaria, rafinéria Slovnaft by po 5. februári mohla pohonné hmoty vyrobené z ruskej ropy vyvážať len do Česka. To by malo za následok obmedzenie výroby a dostala by sa pod hranicu technologického minima, informoval TASR. Dodávajú, že Slovnaft plánuje problémy riešiť čiastočným nahradením ruskej ropy. Spracovanie iného druhu ropy by však zvýšilo náklady, čo by sa odrazilo na zvýšených cenách palív. 

Viac o téme: NaftaPaliváBenzínCeny PHM
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu