Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zemetrasenie v parlamente tesne pred hlasovaním o vláde: Poslanec Borguľa to už nezniesol a ... odchádza!

Borguľa odchádza z klubu Sme rodina. Zobraziť galériu (3)
Borguľa odchádza z klubu Sme rodina. (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Prichádza protireakcia! Po tom, ako sa v pondelok šírili zvesti o tom, že poslanec Sme rodina Martin Borguľa by mohol svojím hlasovaním podržať vládu len vtedy, ak odíde minister Roman Mikulec, okamžite odpovedal premiér aj minister. Odpoveď bola jasná - premiér Mikulca neodvolá a sám sa odstúpiť nechystá ani samotný šéf rezortu, ktorého Borguľa už dlhšie kritizuje. Toto všetko však Borguľa nenechal len tak a rozhodol sa pre rázny krok!

Poslanec Martin Borguľa popisuje priebeh testovania na koronavírus (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Tento krok poslanec oznámil na sociálnej sieti, kde povedal, že odchádza z klubu Sme rodina, a to doslova len pár hodín pred hlasovaním. "Pred dnešným hlasovaním o páde vlády, som sa rozhodol vystúpiť z poslaneckého klubu Sme rodina. Je to moje, osobné, dobrovoľné rozhodnutie. Nechcem, aby moje hlasovanie vrhalo tieň na kolegov a kamarátov v našom klube," vysvetľuje Borguľa.

Zemetrasenie v parlamente tesne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Martin Borguľa)

Do iného klubu ho neťahajú

Borguľa ešte v závere vysvetľuje, že tento jeho krok je akousi reakciou na to, že premiér nakoniec ministra vnútra Romana Mikulca neodvolá. "Žiaľ, takému premiérovi, ktorý toto nevidí alebo nechce vidieť, dôveru vysloviť nemôžem! HOWGH!" napísal Borguľa.

Premiér Mikulca podrží až do konca

Heger v pondelok deklaroval, že Mikulca z funkcie ministra vnútra neodvolá. Premiér dodal aj to, že neodvolá ani ministra financií Igora Matoviča. Odchod ministra vnútra sa spomínal v súvislosti s poslancom Martinom Borguľom (Sme rodina), ktorý chce hlasovať za pád vlády, ak Mikulec neodíde zo svojej stoličky alebo nebude odvolaný. Ten už reagoval, že neplánuje odstúpiť.

Zemetrasenie v parlamente tesne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Návrh na vyslovenie nedôvery iniciovali poslanci SaS spolu s poslancami okolo Petra Pellegriniho. Diskusia k návrhu sa začala ešte vo štvrtok (8. 12.). SaS, Smer-SD aj nezaradení poslanci z Hlasu-SD či z Republiky už avizovali podporu vysloveniu nedôvery vláde, urobil tak aj nezaradený poslanec Tomáš Valášek. Naopak, Miroslav Kollár (nezaradený) nebude hlasovať za pád vlády.

Viac o téme: VládaHlasovanieOdvolávanieMartin BorguľaSme rodinaRoman MikulecEduard HegerParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu