Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slováci, pripravte sa: Po snežení prichádzajú silné mrazy: V noci môže byť aj -20°C, cez deň bude pod nulou

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/Jean-Christophe Bott/Keystone via AP)

BRATISLAVA – Na Slovensku máme pravé nefalšované zimné počasie. Sever a východ krajiny je po víkendovom výdatnom snežení pokrytý snehom, vločky však dorazili aj do ďalších častí Slovenska. Okrem snehu nás však potrápi aj poriadny mráz. Meteorológovia varujú, že teploty môžu klesnúť až k -20°C.

Archívne video: Husté sneženie a vietor sa vyskytli aj v Bratislave

Husté sneženie a vietor sa vyskytli aj v Bratislave (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Tlaková níž, ktorá počas víkendu ovplyvňovala počasie na našom území, bude mať dopad na počasie aj počas nasledujúcich dní. Upozornil na to portál imeteo.sk, ktorý tiež uviedol, že v dôsledku nej má snežiť ešte aj dnes, no už v menšej intenzite, najvýraznejšie na severozápade.

Tlaková níž sa odrazila aj na teplotách. „Aktuálne sa totiž nachádza nad Pobaltím a po jej okraji prúdi do našej oblasti od severozápadu chladný vzduch, čo naplno pocítime nasledujúce hodiny,“ vysvetlili.

Od dnes takmer na celom Slovensku udrú celodenné mrazy. Počas pondelka sa nad nulu môžu dosť len na krajnom juhozápade. Inde zostanú počas celého dňa pod bodom mrazu, v severných častiach nemusí denná teplota prekročiť dokonca -5°C. Veľmi podobne to bude vyzerať aj v utorok. Pripravte sa na celodenný mráz. Mierne sa oteplí až v stredu, na severe má byť ešte síce pod bodom mrazu, ale na juhu sa už teploty vyšplhajú na +3°C a očakávať môžeme aj ďalšie zrážky.

Slováci, pripravte sa: Po
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

V noci poriadne prituhne

Pozor si však treba dať na nočné mrazy. „Už dnes sa totiž z Nemecka, cez alpskú oblasť až nad Jadran rozširuje tlaková výš, ktorá už v noci na zajtra začne ovplyvňovať počasie u nás,“ píše portál. V utorok bude jasný deň a rovnako jasno bude aj v noci, čo znamená, že teploty môžu klesnúť skutočne nízko. „Obzvlášť prituhne v oblastiach, kde sa nachádza snehová pokrývka, a to predovšetkým v dolinách a v kotlinách na severe a východe Slovenska. Tu sa v noci z utorka na stredu očakávajú teploty, ktoré môžu klesať k -20 °C,“ skonštatovali.

Viac o téme: ZimaDecemberPočasieMrázPredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu