Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vláda stojí na pokraji totálneho rozpadu: Mikulec sa vyjadril k možnému odstúpeniu, tento muž by ho mohol nahradiť!

Mikulec môže skončiť na svojom poste. Zobraziť galériu (3)
Mikulec môže skončiť na svojom poste. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Ramon Leško)

BRATISLAVA - Keď ste si mysleli, že utorkové hlasovanie o možnom páde vlády v parlamente bude veľmi tesné, tak po tomto víkende v tom máme zrejme všetci ešte neprehľadnejšiu situáciu. Zamiešať karty môžu na konci dňa viacerí poslanci, no hovorí sa hlavne o jednom, kľúčovom zo Sme rodina. Martin Borguľa má podľa všetkého požadovať nehlasovanie za koniec vlády výmenou za koniec ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) na svojom poste. Kto by v takom prípade mohol mať šancu na post ministra? Vieme prvé meno!

archívne video

Richard Sulík v pléne odôvodňuje návrh na odvolanie vlády Eduarda Hegera (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Prvýkrát začal informácie o Mikulcovom konci výmenou za tento "obchod" šíriť v televíznej relácii RTVS O 5 minút 12. "Od soboty sa šíria informácie, som zvedavý, čo bude, že Roman Mikulec pravdepodobne v pondelok skončí vo svojej funkcii ministra vnútra, len aby vyhoveli Borguľovi a aby ten podržal vládu," skonštatoval Pellegrini, ktorý presne nepovedal, odkiaľ čerpá informáciu o tom, že by Mikulec plánoval odísť.

Možný nástupca? Hovorí sa o prvom mene

Borguľa už dlhodobo, spolu s ostatnými členmi klubu Sme rodina ako napríklad Peter Pčolinský kritizuje spôsob fungovania rezortu vnútra pod vedením Romana Mikulca, a práve to môže zamiešať karty v tom, že ak by Mikulec náhodou vo funkcii už za akýchkoľvek okolností skončil, je tu už aj prvé záložné meno.

Podľa našich informácií by totiž Mikulca, v prípade že vo svojej funkcii skončí, mohol nahradiť bývalý poslanec za OĽaNO v minulom volebnom období a súčasný šéf Slovenského pozemkového fondu Ján Marosz.

Bývalý poslanec za OĽaNO a súčasný šéf pozemkového fondu Ján Marosz.
Zobraziť galériu (3)
Bývalý poslanec za OĽaNO a súčasný šéf pozemkového fondu Ján Marosz.  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Tieto informácie zatiaľ nepotvrdil ani pozemkový fond a ani samotné hnutie OĽaNO, ktoré sme oslovili, no isté je, že hlasovanie o dôvere vláde sa už nezadržateľne blíži.

Mikulec odísť neplánuje, no na stoličke nie je prilepený

Minister vnútra Mikulec však ihneď v zárodku týchto domnienok prekvapil a vyhlásil, že neplánuje odstúpiť z funkcie. Uviedol to v pondelok v súvislosti s informáciami o jeho údajnej plánovanej demisii, ktorou mal zabrániť hlasovaniu poslanca Martina Borguľu (Sme rodina) za vyslovenie nedôvery vláde. Ako podotkol Mikulec, svoje odstúpenie neplánuje, no pokiaľ ho premiér alebo parlament odvolá, na ministerskej stoličke sa zubami-nechtami nedrží.

Roman Mikulec
Zobraziť galériu (3)
Roman Mikulec  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Rozprava pokračuje aj v pondelok

Rokovanie o vyslovení nedôvery vláde v parlamente pokračuje od 9:00 rozpravou ďalších poslancov. Kľúčový moment prinesie utorňajšia 11. hodina, kedy sa poslanci budú o návrhu rozhodovať a v prípade, že návrh podporí aspoň 76 poslancov, teda nadpolovičná väčšina, vláda končí a rozhodovacie kompetencie preberie prezidentka Zuzana Čaputová.

Viac o téme: VládaHlasovanieOĽaNOJán MaroszRoman MikulecParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu