Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V Michalovciach spustili prevádzku na opravu ukrajinskej vojenskej techniky

Jaroslav Naď
Jaroslav Naď (Zdroj: Topky/Maarty)

MICHALOVCE - V priestoroch vojenského útvaru Ozbrojených síl (OS) SR v Michalovciach v pondelok za účasti slovenskej a nemeckej generality oficiálne spustili prevádzku na opravu ukrajinskej vojenskej techniky. V prevádzke bude pôsobiť do šesť nemeckých technikov, ktorí budú opravovať techniku západného pôvodu, napríklad húfnice a protilietadlové systémy.

Financovanie opráv zabezpečuje nemecká strana, Slovensko poskytuje prostredníctvom OS SR priestor a prístup k elektrine a vode. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kovaľ Kakaščíková. 

archívne video: Ministri Rastislav Káčer, Jaroslav Naď a Karol Hirman po návrate z návštevy Ukrajiny

Ministri Rastislav Káčer, Jaroslav Naď a Karol Hirman po návrate z návštevy Ukrajiny (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Prevádzka vznikla na základe memoranda s Nemeckom

Ako vyzdvihol minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO), aj týmto spôsobom potvrdzuje Slovensko svoj neochvejný postoj podpory Ukrajiny počas jej boja proti ruskej agresii, keďže opravy poškodenej techniky sú kľúčovým elementom.

"Slovenská republika preto využila svoju strategickú polohu a dostupné priestory, čím poskytla ďalšiu pomoc susedovi a zároveň prehĺbila bilaterálnu spoluprácu s Nemeckom," uviedol. Ako vysvetlil, s opravami súvisí možnosť na prehĺbenie vzťahov v oblasti opráv techniky vyrábanej nemeckými spoločnosťami, napríklad aj tankov Leopard, ktoré budú vo verzii 2A4 postupne dodávané na Slovensko.

Prevádzka na opravu ukrajinskej techniky v Michalovciach vznikla na základe memoranda o porozumení s federálnym ministerstvom obrany Nemeckej spolkovej republiky. Nateraz sa podľa hovorkyne predpokladá prevádzka opravárenských kapacít v horizonte jedného roka, pričom ďalšie rozhodnutia budú závisieť od vývoja situácie na Ukrajine.  

Viac o téme: OpravaVojenská technikaUkrajinaJaroslav Naď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu