Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Heger má istý ďalší hlas: Nezaradený poslanec Kollár nebude hlasovať za vyslovenie nedôvery vláde

Miroslav Kollár Zobraziť galériu (2)
Miroslav Kollár (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Nezaradený poslanec a predseda strany Spolu Miroslav Kollár nebude hlasovať za vyslovenie nedôvery vláde v parlamente. Návrh SaS vníma ako nezodpovedný hazard s budúcnosťou krajiny. Zároveň je pripravený rokovať o podpore návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok. Informoval o tom na sobotnej tlačovej konferencii po sneme strany.

Archívne video: Premiér povedal, že zber podpisov na schôdzu o jeho odvolaní nič nemení, to zmení až hlasovanie

Premiér povedal, že zber podpisov na schôdzu o jeho odvolaní nič nemení, to zmení až hlasovanie (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Tento návrh, ktorý podala strana SaS, vnímam ako nezodpovedný hazard s budúcnosťou tejto krajiny vzhľadom na to, že nie je vôbec jasné, čo sa má diať deň po prípadnom odvolaní vlády," skonštatoval. Ak vláda padne bez toho, aby sa vedelo, aké budú ďalšie kroky, bude to zodpovednosť tých, ktorí návrh podali. Kollár podotkol, že ak chcel poslanec Richard Sulík (SaS) rekonštrukciu vlády, mal podať návrh na odvolanie konkrétnych ministrov, napríklad na ministra financií Igora Matoviča (OĽANO).

Návrh nepodporí Kollár ani preto, lebo nechce dopomôcť návratu Roberta Fica (Smer-SD), mafie a extrémistov.O podpore rozpočtu je pripravený rokovať v prípade, že v ňom bude vyriešený problém s výdavkovými limitmi tak, aby nebolo ohrozené čerpanie financií z plánu obnovy a ani udržateľnosť verejných financií.

Heger má istý ďalší
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Kollár súhlasí, že súčasná vláda má veľa chýb. Je preto pripravený na diskusiu o riadenom predčasnom ukončení tohto volebného obdobia v jesennom termíne. Europoslanec a člen predsedníctva Spolu Vladimír Bilčík v tejto súvislosti uviedol, že pri konci vlády treba brať do úvahy geopolitickú situáciu. "Preto pri diskusii o riadenom konci tejto vlády je veľmi dôležité vytvoriť taký priestor na Slovensku, aby sme dali šancu proeurópskym a prodemokratickým silám v budúcej vláde, aby naša zahraničná politika a podpora Ukrajine mohla pokračovať," poznamenal.

Nezaradený poslanec tiež podľa vlastných slov podporí návrh ústavného zákona, ktorý vytvorí právny rámec legálneho skrátenia volebného obdobia.

Kollár okrem toho informoval aj o zvolení novej  podpredsedníčky strany, ktorou sa stala Natália Svítková. Za členov predstavenstva strany na sneme zvolili Kristiána Čechmánka, Michala Greška a Adnana Akrama.

SaS vníma postoj poslanca Miroslava Kollára ako ďalšiu politickú hru

Strana SaS vníma postoj nezaradeného poslanca Miroslava Kollára ako ďalšiu politickú hru. Podržaním tejto vlády poprie podľa strany všetko, čo spoločne kritizovali. TASR o tom informoval hovorca SaS Ondrej Šprlák. Kollár na sneme strany Spolu hovoril, že prichádza k ohrozeniu demokracie, silnie extrémizmus či populizmus. "Tieto slová sú presné, avšak líder Spolu zabudol pomenovať, čo je ich príčinou - a to súčasná vláda. Práve vďaka vládnutiu Igora Matoviča (OĽANO) s Borisom Kollárom (Sme rodina) a prizerajúcemu sa premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽANO) rastie sila Roberta Fica (Smer-SD) a extrémistov," skonštatoval predseda SaS Richard Sulík.

Nezaradený poslanec si podľa SaS vezme na plecia zodpovednosť za všetky ďalšie prešľapy tejto vlády. Zároveň mu pripomína, že ako prvý opustil vládnu koalíciu pre štýl Matovičovho vládnutia a teraz tú istú vládu podrží. "Táto vláda teda s najväčšou pravdepodobnosťou dovládne až do riadneho termínu volieb bez toho, aby prišlo k nejakej zmene, po ktorej volá väčšina občanov Slovenska," poznamenal podpredseda SaS Branislav Gröhling.

Kollár v sobotu informoval, že nebude hlasovať za vyslovenie nedôvery vláde v parlamente. Návrh SaS vníma ako nezodpovedný hazard s budúcnosťou krajiny. Návrh nepodporí Kollár ani preto, lebo nechce dopomôcť návratu Fica, mafie a extrémistov.

Viac o téme: VládaHlasovanieNedôveraSpoluMiroslav Kollár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu