Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Veľké problémy s nedostatkom liekov! Niektoré nezoženiete, lekárne hlásia výpadky: Rezort zdravotníctva reaguje

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Vyberiete sa do lekárne, no namiesto lieku, po ktorý ste prišli, dostanete odpoveď, že ho nemajú. Toto je realita, s ktorou sa už niekoľko mesiacov stretávajú pacienti. Ministerstvo zdravotníctva priznáva, že výpadky v dodávkach liekov sa dotýkajú celého sortimentu, vrátane liekov na chronické ochorenia, liekov pre deti, na recept ale aj tých voľno predajných.

Archívne video: Ľudia by sa mali naučiť vracať nepoužité lieky naspäť do lekárne

Ľudia by sa mali naučiť vracať nepoužité lieky naspäť do lekárne (Zdroj: TASR - Martina Kriková)

Problémy s nedostatkom liekov nemáme iba my. Rezort zdravotníctva uviedol, že ide o stále naliehavejšiu výzvu pre zdravotnícke systémy v celej Európskej únii i vo svete. „Dôvody nedostupnosti liekov sú mnohokrát objektívne a nepredvídateľné. Štátny ústav pre kontrolu liečiv, ani Ministerstvo zdravotníctva SR, však nedisponujú zákonnými mechanizmami, ktoré by im umožňovali v prípade mimoriadnej a nepredvídateľnej situácie zabezpečiť dodatočné dodávky liekov na slovenskom trhu,“ tvrdia.

Poukázali pritom na to, že za dostupnosť liekov zaradených v zozname kategorizovaných liekov zodpovedá držiteľ rozhodnutia o registrácii lieku alebo výrobca. Ich povinnosťou podľa zákona je zabezpečiť, aby bol liek dostupný na trhu v dostatočnom množstve počas celého trvania zaradenia lieku v zozname kategorizovaných liekov. „Ak liek nie je dostupný na trhu v dostatočnom množstve počas 60 po sebe nasledujúcich dní, ministerstvo môže rozhodnúť o vyradení lieku zo zoznamu kategorizovaných liekov,“ uviedlo ministerstvo.

Veľké problémy s nedostatkom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay.com)

Za nedostupnosť môže energetická kríza aj pacienti

Dôvodov, prečo niektoré lieky nie sú dostupné, je hneď niekoľko. Môžu byť výrobné, ktoré sú spôsobené energetickou krízou a zvýšenými nákladmi na výrobu, nedostatočnými kapacitami, zmenou vo výrobných procesoch, nedostatkom personálu či zistením nedostatkov v kvalite. Medzi ďalšie dôvody patria tie logistické. Súôsobené sú omeškaním vstupných surovín vrátane účinných látok. Stáť za nimi môžu aj logistické a distribučné obmedzenia.

Ďalšími dôvodmi, prečo je na trhu málo liekov, je ich reexport, čiže vyvážanie zo Slovenska do cudziny, ale aj mimoriadne situácie ako napríklad pandémia COVID-19 alebo vojenský konflikt na Ukrajine. Tie spôsobili vyšší dopyt po určitých liekoch a zároveň priniesli obmedzenia pri distribúcii liekov, ako aj výpadky personálu pre práceneschopnosť.

Problémy spôsobuje aj neúčelové hromadenia liekov pacientmi či nárazový zvýšený dopyt po niektorých typoch liekov, napríklad v čase rozšírenia respiračných ochorení alebo pri výpadku konkurenčných produktov.

Vymeňte si liek Calcium v lekárni, je nebezpečný (Ilustračná fotografia).
Zobraziť galériu (3)
Vymeňte si liek Calcium v lekárni, je nebezpečný (Ilustračná fotografia).  (Zdroj: SITA)

Pomôcť môžu generiká

Ministerstvo upozorňuje, že prerušenie dodávok liekov je komplexný problém, ktorý nemá jednoduché riešenie. Existujú však viaceré možnosti, ktorých cieľom je zabezpečiť dostupnosť liekov pre pacientov. Príkladom je generická substitúcia, teda „zámena predpísaného lieku za iný liek s rovnakou účinnou látkou pri výdaji v lekárni v súlade s príslušnými predpismi. Pri mnohých liekoch najmä na chronické ochorenia sú k dispozícii viaceré liekové alternatívy od rôznych výrobcov. Je dôležité si uvedomiť, že generické lieky sú rovnocenné k tzv. originálnym.“

Ďalšou možnosťou je aj dovoz cudzojazyčných balení liekov. Rezort zdravotníctva priblížil, že ide o výnimky udeľované ŠÚKL, ktoré umožňujú držiteľovi registrácie umiestniť na slovenský trh balenia lieku, ktoré nie sú v slovenskom jazyku. „Táto možnosť nie je využívaná len na preklenutie nedostupnosti liekov v slovenských baleniach, ale taktiež aj pri nových liekoch, ktoré ešte neboli vyrobené v slovenskom balení, aby bola urýchlená dostupnosť takýchto nových liekov pre slovenských pacientov,“ uviedli. Vo výnimočných prípadoch môže byť riešením aj terapeutické použitie neregistrovaného lieku. Povoliť ho však musí ministerstvo zdravotníctva.

Viac o téme: LekáreňPacientLiekyMinisterstvo zdravotníctvaNedostatok liekov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu