Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

ODKLEPNUTÉ: Sadzba DPH sa zníži nielen na vleky, ale aj na gastrosektor

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Sadzba dane z pridanej hodnoty (DPH) sa dočasne zníži na 10 %, a to nielen na lanovky či vleky, ale aj na reštauračné a stravovacie služby. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu poslanca Karola Kučeru (OĽANO) k vládnej novele zákona o DPH, ktorú v utorok schválila Národná rada (NR) SR.

Znížená sadzba dane na 10 % sa má uplatňovať do konca marca 2023. Týka sa prepravy osôb visutými a pozemnými lanovkami a lyžiarskymi vlekmi, uplatňovať sa bude aj na sprístupnenie krytých a nekrytých športových zariadení a na vstupné do umelých kúpalísk. Je to odôvodnené vysokou energetickou náročnosťou.

archívne video 

EÚ neumožňuje zníženie DPH na motorové palivá, s návrhom SaS nemôžeme súhlasiť, uviedol Matovič (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Vzhľadom na aktuálnu bezprecedentnú situáciu na trhu s energiami sa navrhuje zaviesť na obdobie od 1. januára 2023 do 31. marca 2023 zníženú sadzbu DPH vo výške 10 % zo základu dane na tie plnenia poskytované v súvislosti so športom, pri ktorých je predpokladaná vysoká energetická náročnosť na strane vstupov, s cieľom zachovať poskytovanie čo najširšieho spektra vymedzených služieb, ako aj umožnenie prístupu k predmetným aktivitám pre čo najširšiu verejnosť z hľadiska ich cenovej dostupnosti," konštatuje predkladateľ návrhu.

Karol Kučera
Zobraziť galériu (3)
Karol Kučera  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

DPH sa sníži aj na reštauračné a stravovacie služby

DPH na 10 % sa zníži aj na reštauračné a stravovacie služby. Uplatňovať sa bude počas daného obdobia na podávanie jedál a nápojov, ak sú sprevádzané službami, ako je napríklad poskytnutie obsluhy, priestoru na konzumáciu či umývateľného riadu a príboru. V tomto prípade sa totiž posudzuje plnenie z hľadiska DPH ako poskytnutie služby. Ak sa bude dodávať samotné jedlo alebo nápoj bez týchto služieb, bude to podliehať základnej sadzbe DPH.

ODKLEPNUTÉ: Sadzba DPH sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Cieľom tohto návrhu je dočasná podpora gastrosektora, ktorý je nielenže postihnutý aktuálnou negatívnou situáciou, ale patril aj medzi najviac zasiahnuté sektory počas trvania pandémie ochorenia COVID-19, keďže znížená sadzba DPH pomôže podnikateľom stabilizovať ceny týchto služieb, prípadne má značný potenciál ceny v tomto sektore aj znížiť," odôvodnil predkladateľ.

Viac o téme: VlekyNR SRDPHGastrosektor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu