Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Dočasne sa zníži DPH na vleky či gastrosektor, novelu podpísala prezidentka

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA – Sadzba dane z pridanej hodnoty (DPH) sa dočasne na tri mesiace zníži na 10 % na lanovky, vleky, reštauračné aj stravovacie služby. Vyplýva to z novely zákona o DPH, ktorú podpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Znížená sadzba dane sa bude uplatňovať od januára do marca 2023. Týka sa prepravy osôb visutými a pozemnými lanovkami a lyžiarskymi vlekmi, uplatňovať sa bude aj na sprístupnenie krytých a nekrytých športových zariadení a na vstupné do umelých kúpalísk. Je to odôvodnené ich vysokou energetickou náročnosťou.

Dočasne sa zníži DPH
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

DPH na 10 % sa zníži aj na reštauračné a stravovacie služby. Uplatňovať sa bude počas daného obdobia na podávanie jedál a nápojov, ak sú sprevádzané službami, ako je napríklad poskytnutie obsluhy, priestoru na konzumáciu či umývateľného riadu a príboru. V tomto prípade sa totiž posudzuje plnenie z hľadiska DPH ako poskytnutie služby. Ak sa bude dodávať samotné jedlo alebo nápoj bez týchto služieb, bude to podliehať základnej sadzbe DPH.

Dočasne sa zníži DPH
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Cieľom tohto návrhu je dočasná podpora gastrosektora, ktorý je nielenže postihnutý aktuálnou negatívnou situáciou, ale patril aj medzi najzasiahnutejšie sektory počas trvania pandémie ochorenia COVID-19, keďže znížená sadzba DPH pomôže podnikateľom stabilizovať ceny týchto služieb, prípadne má značný potenciál ceny v tomto sektore aj znížiť," odôvodnil predkladateľ.

Viac o téme: VlekyPrezidentkaDPHZuzana ČaputováGastrosektor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu