Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Tohtoročná jeseň bola na Slovensku nadpriemerne teplá: Najneskorší začiatok výskytu mrazov za posledných 70 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Tohtoročná jeseň bola na Slovensku nadpriemerne teplá. Na meteorologickej stanici v Hurbanove bola 14. najteplejšia od roku 1871. Priemerná teplota tam dosiahla 11,6 stupňa Celzia. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

Teplejšia jeseň sa v tomto roku podľa SHMÚ prejavila aj v počte dní s mrazom. "Na krajnom juhozápade Slovenska sa dlho mrazy vôbec nevyskytovali," doplnil. Ako príklad uviedol meteorologickú stanicu v Bratislave na letisku, kde prvý mráz zaznamenali neskoro večer koncom novembra (29. 11.). "Bol to tam najneskorší začiatok výskytu mrazov v jesennej sezóne aspoň od roku 1951," podotkol SHMÚ.

 

Klimatologický súhrn za 48. týždeň Jeseň v roku 2022 bola na Slovensku nadpriemerne teplá. Na meteorologickej stanici...

Posted by Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) on Monday, December 5, 2022

Priblížil, že aj na ostatných staniciach bol výskyt prvého mrazu v tomto roku počas jesene posunutý na neskorší termín a bolo ich aj relatívne menej, ako je obvyklé v tomto ročnom období. "Rovnako ako v Bratislave na letisku mali počas tohtoročnej jesene iba dva dni s mrazom aj v Bratislave, Mlynskej doline, v Slovenskom Grobe, v Kráľovej pri Senci a v Žihárci," doplnil ústav.

Viac o téme: JeseňTeplotyMeteorológovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu