Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Veľká predpoveď počasia na celú zimu: Ak čakáte bohatú snehovú nádielku, sklameme vás!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Roman Hanc, Getty Images)

BRATISLAVA – Perinbaba si berie túto zimu voľno. Už vo štvrtok u nás začína meteorologická zima a hoci vonku je citeľne chladnejšie, tá pravá zima, ako ju poznáme, zatiaľ neudrela. Ak patríte medzi milovníkov snehu, pripravte sa na to, že tento rok ho ani veľmi veľa nebude. Zrážok má byť totiž pomenej.

Video: Zasnežovanie lyžiarskeho strediska v Jasnej

Zasnežovanie lyžiarskeho strediska v Jasnej (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Vo štvrtok máme 1. december. Okrem toho, že ide o prvý deň posledného mesiaca roku, je to aj deň, kedy začína na severnej pologuli meteorologická zima. Na to, aká bude tá tohtoročná, aspoň čo sa snehovej nádielky týka, sa pozrel portál imeteo.sk. Podľa predikcie ECMWF, ktorý je najčastejšie používaným a veľmi spoľahlivým systémom sezónnych predpovedí, čaká Slovensko, ale aj väčšinu územia Európy, podpriemerné sneženie.

Veľká predpoveď počasia na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR / Martin Baumann, Dano Veselský)

Neznamená to však, že na sneh môžete zabudnúť úplne. Rátajte však s tým, že ho bude tento rok menej ako sme boli zvyknutí v minulých rokoch. „Decembrová predpoveď výšky snehu podľa ECMWF ukazuje rozsiahle negatívne anomálie. V januárovej predpovedi taktiež nie je výrazné zlepšenie. Podľa predpovedí bude mať väčšina Európy do polovice zimy menšiu výšku snehu,“ uviedol portál. Väčší deficit možno pozorovať najmä na severe Európy a v Alpách. Predpovede tiež hovoria o tom, že v Európe bude menej snehu aj počas februára.

Podobné závery má aj predikcia UKMO – zrážok, aj tých snehových – bude túto zimu jednoznačne menej. „Kým v decembri bude podľa tejto britskej prognózy snehu podpriemerne, v januári by predsa len mohlo byť o niečo viac snehu v priemere, a to najmä na území západného Slovenska. Február je však podľa UKMO opäť zrážkovo podnormálny,“ skonštatoval portál.

Viac o téme: ZimaSneženiePredikciaPredpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu