Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Proces v kauze prípravy vraždy Sylvie Klaus-Volzovej pokračuje: Agh absolvoval výsluch

Pokračuje súdny proces v kauze prípravy vraždy Sylvie Klaus-Volzovej Zobraziť galériu (3)
Pokračuje súdny proces v kauze prípravy vraždy Sylvie Klaus-Volzovej (Zdroj: topky:Ján Zemiar, tasr)

BRATISLAVA - Na Okresnom súde (OS) Bratislava II pokračuje vo štvrtok proces v kauze prípravy vraždy bývalej spoločníčky exriaditeľa TV Markíza Pavla Ruska Sylvie Klaus-Volzovej. Výsluch by mal absolvovať svedok Štefan Agh a znalci.

Obžalobe čelia bývalý riaditeľ TV Markíza Pavol Rusko, bos skupiny sýkorovcov Róbert Lališ, prezývaný Kýbel, Mikuláš Černák a Miloš Kaštan. Na štvrtkové pojednávanie priviedla eskorta z obžalovaných len Pavla Ruska, ktorý si mal podľa obžaloby objednať vraždu u Černáka na jeseň 1997. Ten mal do nej zaangažovať bratislavskú skupinu sýkorovcov.

Jedni sa k činu priznali, druhí vinu popreli

Proces na bratislavskom okresnom súde sa začal v máji 2019. Černák a Kaštan sa k spáchaniu činu na prvom pojednávaní priznali, Kýbel a Pavol Rusko naďalej vinu popreli. Černák sa poškodenej Klaus-Volzovej ospravedlnil.

Pavol Rusko na súde
Zobraziť galériu (3)
Pavol Rusko na súde  (Zdroj: TASR)

Agh nevie o tom, že by Rusko plánoval vraždu

Podnikateľ Štefan Agh nemá vedomosť o tom, že by exriaditeľ TV Markíza Pavol Rusko v minulosti plánoval vraždu bývalej spoločníčky Sylvie Klaus-Volzovej. Uviedol to pred senátom Okresného súdu (OS) Bratislava II na štvrtkovom pojednávaní. Agh si odpykáva 13-ročný trest vo väzení v súvislosti s falšovaním televíznych zmeniek.

Vo štvrtok absolvoval svedecký výsluch v rámci kauzy prípravy vraždy Klaus-Volzovej. "Čo sa týka prejednávaného skutku, informácie mám len z médií. Neviem sa vyjadriť k skutočnostiam, ktoré sú uvedené v obžalobe," podotkol Agh. Nemá vedomosť, že by sa mal Pavol Rusko usilovať o život poškodenej. "Takto sa pani Klaus-Volzová predo mnou nikdy nevyjadrila," uviedol. Zdôraznil, že poškodenú spoznal v súvislosti s kauzou TV Markíza, keď si spoločnosť Gamatex uplatňovala voči televízii pohľadávku. Klaus-Volzová túto pohľadávku uznala. "V roku 1998 som nadobudol spoločne s pánom Kočnerom podiel v tejto spoločnosti," povedal.

Róbert Lališ alias Kýbel
Zobraziť galériu (3)
Róbert Lališ alias Kýbel  (Zdroj: Topky/Peter Korček)

Obžalovaný absolvoval tzv. detektor lži

Znalkyňa z oblasti psychológie Elena Fortis vypracovala posudok týkajúci sa Róberta Lališa zdôraznila, že obžalovaný absolvoval tzv. detektor lži a jeho výpovede boli konzistentné. Vyhlásila, že polygraf sa nedá oklamať, avšak spoľahlivá je táto metóda len vtedy, keď ju používa profesionál. Pred senátom vypovedal aj znalec Dušan Kešický, ktorý ešte v prípravnom konaní vypracoval znalecký posudok z oblasti psychológie.

I osoba nevierohodná môže podať výpoveď špecificky vierohodnú

V prípade Černáka konštatoval problém s udržiavaním vzťahov s inými v dôsledku nižšej tolerancie k robeniu kompromisov. Pavla R. charakterizoval ako človeka s narcistickými prvkami. Príznaky duševnej choroby nezistil, skonštatoval však zníženú mieru vierohodnosti. "I osoba nevierohodná môže podať výpoveď špecificky vierohodnú," zdôraznil. Po výpovediach znalcov bolo hlavné pojednávanie vo štvrtok popoludní odročené na 7. marca 2023. Oboznamovať sa budú listinné dôkazy.

Viac o téme: KauzaSúdny procesPavol RuskoKýbelPríprava vraždy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu