Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Karas nevidí dôvod na zrušenie paragrafu 363 Trestného poriadku

Viliam Karas
Viliam Karas (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Minister spravodlivosti Viliam Karas nevidí dôvod na zrušenie paragrafu 363 Trestného poriadku (TP). Prípadné zmeny tohto ustanovenia budú predmetom odborných diskusií. Šéf rezortu spravodlivosti to v stredu uviedol médiám na Úrade vlády SR.

"Nevidím problém v tom, ako sú upravené mimoriadne opravné prostriedky," povedal. Vždy musí byť podľa jeho slov priestor na zjednanie nápravy nezákonných rozhodnutí štátnych orgánov. Avizoval, že prípadné zmeny v ustanovení paragrafu 363 TP budú predmetom odborných diskusií. "Ak sa nájde vhodná úprava, ktorá nevylúči možnosť zjednať nápravu, som jej otvorený," zdôraznil Karas s tým, že o vine a nevine môže rozhodovať len súd.

VIDEO Karas hovorí, že vláda ma na stole dve novely trestného poriadku, nevidí problém v dnešnej úprave paragrafu 363

Karas hovorí, že vláda ma na stole dve novely trestného poriadku, nevidí problém v dnešnej úprave paragrafu 363 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Generálny prokurátor SR má podľa paragrafu 363 TP právomoc zrušiť právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta, ak takým rozhodnutím alebo v konaní, ktoré mu predchádzalo, bol porušený zákon. Generálna prokuratúra SR v utorok (29. 11.) na základe tohto ustanovenia zrušila obvinenie šéfa Smeru-SD Roberta Fica a ďalšej trojice osôb z kauzy Súmrak. Vedenie generálnej prokuratúry informovalo, že dôvodom boli zistené porušenia ustanovení Trestného poriadku a zákona.

Poslankyňa Národnej rady SR Mária Kolíková (SaS) uviedla, že sa generálny prokurátor SR v súčasnosti stavia do pozície sudcu. "Rozhoduje o prípadoch, ktoré sa dostanú pred súd a ktoré nie. Akoby rozhodoval o vine a nevine. Toto nie je cesta pre očistu na Slovensku," povedala. Jej stranícky kolega Alojz Baránik zdôraznil, že SaS už navrhovala zmeny v tomto paragrafe, ale koalícia nedodala potrebné hlasy.

Viac o téme: VládaZrušenieViliam KarasTrestný poriadokParagraf 363
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu