Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

AKTUÁLNE NAKA začala trestné stíhanie v kauze únosu Vietnamca, potvrdil Hamran

(Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Národná kriminálna agentúra (NAKA) začala trestné stíhanie v kauze únosu Vietnamca z roku 2017. Policajný prezident Štefan Hamran o tom informoval na stredajšom parlamentnom brannobezpečnostnom výbore, ktorý sa zaoberá týmto prípadom.

Prípad únosu Vietnamca podľa Hamrana polícia vníma a vyrušuje ho. "Sme v ranom štádiu prípravného konania, ktoré je neverejné," upozornil. Policajný prezident dodal, že kauzu dosiaľ nevyšetrovala polícia, ale Úrad inšpekčnej služby pod dozorom krajskej prokuratúry.

V súvislosti s prípadom však doteraz vykonávala viacero procesných úkonov na žiadosti nemeckých orgánov. K únosu vietnamského podnikateľa a funkcionára tamojšej komunistickej strany Trinh Xuan Thanha z Berlína do Vietnamu malo dôjsť v júli 2017. Vietnamec bol v Nemecku v azylovom konaní, bol tak oficiálne chránený nemeckými úradmi.

"Inšpekcia vyšetrovala samotný únos, akým spôsobom a kto na tom mohol participovať. My vyšetrujeme niečo úplne iné, korupčnú trestnú činnosť. Bude tam zrejme dozor úplne inej prokuratúry a budú vyšetrovanie viesť iní vyšetrovatelia alebo vyšetrovateľ," vysvetlil Hamran. Informácie polícia získala vlastnou činnosťou. Šéf polície nechcel špecifikovať, čoho sa má korupcia týkať ani či má ísť o korupciu politikov, funkcionárov či policajtov.

archívne video

Smer-SD: Závery GP o kauze údajného únosu Vietnamca sú objektívne a spravodlivé (Zdroj: Topky/Maarty)

Predseda výboru Juraj Krúpa (SaS) skonštatoval, že rokovanie výboru splnilo svoj význam. Začatie trestného stíhania pre korupciu vo vzťahu k únosu Vietnamca považuje za zvrat v situácii. "Dozvedeli sme sa takisto, že sa naťahujú lehoty v prípade vyšetrovania únosu," poznamenal. Avizoval, že brannobezpečnostný výbor sa k téme bude vracať. Generálneho prokurátora Maroša Žilinku podľa svojich slov nezavolal, aj preto, že vychádzal zo skúseností z ústavnoprávneho výboru, kde sa k téme nechcel vyjadrovať, ale aj vlastnej, keď bol Žilinka na výbore k únosu naposledy.

Nemecko sa v tejto súvislosti zaoberalo možnou slovenskou stopou v únose s možným zneužitím slovenského vládneho špeciálu.

Viac o téme: únosNAKAŠtefan HamranVietnamec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu