Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Veľký posun v kauze únosu Vietnamca: Berlínsky súd poslal za mreže ďalšieho z obžalovaných

Trinh Xuan Thanh Zobraziť galériu (2)
Trinh Xuan Thanh (Zdroj: TASR/AP/An Dang)

BRATISLAVA/BERLÍN – Prípad únosu vietnamského občana Trinh Xuan Thanha naberá v Nemecku na obrátkach. Berlínsky súd v pondelok uznal za vinného aj druhého z obžalovaných. Šofér dodávky s uneseným mužom Le Anh Tu bol odsúdený na päť rokov za mrežami.

Trojčlenný senát potvrdil podozrenia berlínskej prokuratúry. Muž podľa kamerových záznamov šoféroval dodávku, ktorá v roku 2017 doviezla Trinh Xuan Thanha až k vládnemu hotelu Bôrik. Upozornil na to Denník N. Na Bôriku uneseného muža následne preložili do dodávky slovenskej polície, v ktorej ho aj s príslušníkmi nemeckej tajnej služby previezla na letisko, kde bol naložený do slovenského vládneho špeciálu. Ten mala bezplatne od vtedajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka zapožičaná vietnamská delegácia. Lietadlo smerovalo do Moskvy.

Archívne video: NAKA začala v kauze únosu Vietnamca trestné stíhanie pre korupciu

NAKA začala v kauze únosu Vietnamca trestné stíhanie pre korupciu (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Le Anh Tu vinu odmieta a voči rozsudku sa odvolal, rozhodovať tak bude vyšší súd. Le Anh Tu po únose odišiel do Vietnamu, do Prahy sa však po piatich rokoch napokon vrátil vlani v apríli, čo sa mu stalo osudným. Česká polícia ho zadržala a vydala nemeckým orgánom.

V Nemecku ide v súvislosti s touto kauzou už o druhý rozsudok. Prvý rozsudok padol ešte v roku 2018. Nemecký súd vtedy odsúdil muža menom Long Nguyen Hal, ktorý si v Prahe požičal dve autá, ktoré boli neskôr použité na sledovanie a únos Trinh Xuan Thanha. Dostal takmer štyri roky, ktoré si už z väčšej časti odpykal. 

Robert Kaliňák
Zobraziť galériu (2)
Robert Kaliňák  (Zdroj: Facebook/Robert Kaliňák)

Zatiaľ, čo v Nemecku padajú rozsudky, na Slovensku stále prebieha vyšetrovanie. Národná kriminálna agentúra začala koncom minulého roka v kauze únosu trestné stíhanie. "Sme v ranom štádiu prípravného konania, ktoré je neverejné," upozornil koncom novembra policajný prezident Štefan Hamran. Zároveň poukázal na to, že kauzu dovtedy nevyšetrovala polícia, ale Úrad inšpekčnej služby pod dozorom krajskej prokuratúry. V súvislosti s prípadom však doteraz vykonávala viacero procesných úkonov na žiadosti nemeckých orgánov. "Inšpekcia vyšetrovala samotný únos, akým spôsobom a kto na tom mohol participovať. My vyšetrujeme niečo úplne iné, korupčnú trestnú činnosť. Bude tam zrejme dozor úplne inej prokuratúry a budú vyšetrovanie viesť iní vyšetrovatelia alebo vyšetrovateľ," vysvetlil Hamran. Informácie polícia získala vlastnou činnosťou. Šéf polície nechcel špecifikovať, čoho sa má korupcia týkať ani či má ísť o korupciu politikov, funkcionárov či policajtov.

K únosu vietnamského podnikateľa a funkcionára tamojšej komunistickej strany Trinh Xuan Thanha z Berlína do Vietnamu malo dôjsť v júli 2017. Vietnamec bol v Nemecku v azylovom konaní, bol tak oficiálne chránený nemeckými úradmi.

 

Viac o téme: únosSúd NemeckoBerlínVietnamecTrinh Xuan Thanh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu