Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kauza únosu Vietnamca opäť ožíva: V Berlíne sa začal súd s údajným únoscom! Obeť mal aj špehovať

Trinh Xuan Thanh
Trinh Xuan Thanh (Zdroj: TASR/AP/An Dang)

BERLÍN - V Berlíne začal proces s mužom súdeným v súvislosti s únosom vietnamského podnikateľa do Vietnamu z roku 2017. Teraz obžalovaný bol v apríli zadržaný v Českej republike, ktorá ho v júni vydala do Nemecka.

Podľa agentúry DPA je do konca novembra naplánovaných ďalších šesť pojednávacívh dní. Tridsaťdvaročný vietnamský občan, identifikovaný ako Anh T. L., je obžalovaný z napomáhania k obmedzeniu osobnej slobody a z činnosti v prospech zahraničných tajných služieb. Podľa obžaloby sa totiž okrem iného podieľal na špehovaní obete pred únosom.

Podľa spolkového štátneho zastupiteľstva bola za operáciu zodpovedná vietnamská tajná služba. Kvôli kauze sa zhoršili aj diplomatické vzťahy medzi Nemeckom a Vietnamom. Niekdajší manažér Trinh Xuan Thanh v Nemecku žiadal o politický azyl, ale 23. júla 2017 ho v centre Berlína prepadlo niekoľko mužov a prinútili ho aj s priateľkou nastúpiť do dodávky. Vo Vietname manažér čelil obvineniu, že zlým hospodárením spôsobil rozsiahle škody ropnej spoločnosti PetroVietnam.

archívne video

Smer-SD: Závery GP o kauze údajného únosu Vietnamca sú objektívne a spravodlivé (Zdroj: Topky/Maarty)

Predpokladá sa, že bol do Vietnamu zavlečený cez Slovensko. Vo Vietname bol dvakrát odsúdený na doživotie. Pred nemeckým súdom kvôli tomuto únosu stál aj ďalší vietnamský občan, ktorý mal trvalý pobyt v Česku. V roku 2018 dostal tri roky a desať mesiacov väzenia za účasť na únose. Tento rozsudok už je právoplatný. Obžalovaný sa priznal, že v roku 2017 prenajal v Prahe dva automobily, pričom jeden slúžil na sledovanie obete a druhý na jej únos. Obe vozidlá potom odviezol späť do českej metropoly.

Viac o téme: únosSúd Robert KaliňákVietnam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu