Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prichádza bohatá snehová nádielka! Meteorológovia vydali výstrahy, snežiť má aj v Bratislave

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V sobotu večer má na strednom a východnom Slovensku snežiť. Vo viacerých okresoch Banskobystrického, Košického, Prešovského a Žilinského kraja môže nasnežiť od desiatich do 15 centimetrov nového snehu. Snežiť má aj v Bratislave, spadnúť môže päť až desať centimetrov snehu. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe.

"Uvedená výška nového snehu predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (dopravu a pohyb osôb). Predpokladaná výška nového snehu je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," skonštatoval s tým, že výstraha prvého stupňa platí od soboty 22.00 h do nedele (11. 12.) 15.00 h, miestami do 18.00 h.

Predpoveď počasia na 49. a 50. týždeň 2022

Predpoveď počasia na 49. a 50. týždeň 2022 (Zdroj: SHMÚ)

Prichádza bohatá snehová nádielka!
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

V niektorých okresoch Prešovského a Košického kraja budú v podobnom čase platiť tiež výstrahy prvého stupňa pred poľadovicou, vetrom či dažďom. Poľadovica sa môže tvoriť aj v Brezne, Poltári, Revúcej a Rimavskej Sobote.

Na východe bude zasnežená nedeľa

Meteorológovia tiež varujú, že na východnom Slovensku bude v nedeľu veľmi nepriaznivá poveternostná situácia. Zároveň vydali na celý deň pre niektoré okresy Košického a Prešovského kraja výstrahu druhého stupňa pred snežením a snehovými jazykmi a závejmi.

Hlboká tlaková níž prinesie v nedeľu viaceré nebezpečné poveternostné javy. "Snehové zrážky budú najmä v severnej a centrálnej časti východného Slovenska výdatné a lokálne môže nasnežiť viac ako 20 centimetrov snehu za 12 hodín, ojedinele viac ako 30 centimetrov," poznamenali meteorológovia.

Zároveň bude podľa SHMÚ teplota okolo nuly alebo pod nulou, čo bude pri silnom vetre vytvárať snehové jazyky a záveje, ktoré ovplyvnia dopravnú situáciu, mnohé úseky budú zrejme ťažko prejazdné. Výdatné zrážky sa začnú v druhej polovici noci a slabnúť budú predpoludním, vietor bude slabnúť popoludní, priblížili meteorológovia. "Ak plánujete zajtra cestovať po východnom Slovensku, radšej neskôr popoludní a večer, keď sa už poveternostná situácia trochu upokojí," poradili.

Zima
Zobraziť galériu (3)
Zima  (Zdroj: Getty Images)

Hrozia aj povodne

Sneženie nie je však jediný z výčinov počasia, na ktoré sa musíme nachystať. V okresoch Medzilaborce, Humenné, Michalovce, Sobrance a Trebišov hrozia povodne z trvalého dažďa. Slovenský hydrometeorologický ústavpreto vydal výstrahu prvého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

"Vzhľadom na pretrvávajúci trvalý dážď a nasýtenosť povodí aj na ukrajinskej časti povodia je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch s možnosťou dosiahnutia, respektíve prekročenia, vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," priblížili meteorológovia.

Viac o téme: SnehPočasiePredpoveďSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu