Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V Bratislave sa mali zísť šéfovia parlamentov V4: Rokovanie sa neuskutoční, hľadajú nový termín

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP (Szilard Koszticsak/MTI via AP))

BRATISLAVA - V Bratislave sa mali koncom týždňa stretnúť predsedovia parlamentov skupiny V4. Rokovanie sa zatiaľ neuskutoční, Kancelária Národnej rady (NR) SR hľadá náhradný termín na január 2023. Potvrdila to riaditeľka odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR Michaela Jurcová.

Česká strana chcela na rokovanie vyslať podpredsedov, predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu (PSP) ČR Markéta Pekarová Adamová sa neplánovala zúčastniť. Tvrdí, že nevidí zmysel v dialógu s Maďarskom vzhľadom na prístup krajiny k ruskej agresii na Ukrajine. "Jeden z možných termínov stretnutia predsedov parlamentov V4 bol aj 25. november 2022. Z českej strany nám bolo oznámené, že sa z pracovných dôvodov nebudú môcť zúčastniť. O tom, že predsedovia Snemovne a Senátu odmietli rokovať s maďarskou stranou, sme sa dozvedeli z médií. Každopádne, našou snahou je zabezpečiť rokovanie všetkých predsedov parlamentov V4, a preto hľadáme náhradný termín na január nasledujúceho roka," uviedla Jurcová.

Dôvodom sú aj negatívne aktivity Maďarska na Balkáne

Podľa slov Pekarovej Adamovej nevideli v účasti na samite Vyšehradskej štvorky na úrovni predsedov parlamentu zmysel okrem nej ani predseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil či predsedníčka poľského Sejmu Elžbieta Witeková a Predseda poľského Senátu Tomasz Grodzki. Dôvodom je prístup Maďarska k ruskej agresii na Ukrajine. "Maďarský prístup k ruskej agresii na Ukrajine je natoľko odlišný, nepochopiteľný a v protiklade k záujmom zvyšku V4, že dialóg nedáva zmysel," uviedla pre predsedníčka PS ČR. Dodala, že dôvodom sú aj negatívne aktivity Maďarska na Balkáne a voči Slovensku.

Predsedov na samite zastúpia ich podpredsedovia

Napriek tomuto postoju predsedovia oboch komôr českého parlamentu rozhodli o tom, že ich na samite zastúpia podpredsedovia. "Pána predsedu Kollára som informovala, že na schôdzke ma prípadne zastúpi podpredsedníčka Poslaneckej snemovne pani Olga Richterová. Tá sa téme Maďarska dlhodobo venuje a bola ochotná sa zúčastniť," vysvetlila Pekarová Adamová. Rovnaký potup potvrdil aj predseda senátu Miloš Vystrčil. "Vzhľadom na informáciu, že sa na samite v Bratislave predsedovia poľského Senátu ani Sejmu nezúčastnia a že vo formáte V4 sa dala očakávať najmä diskusia o prebiehajúcej ruskej agresii na Ukrajine a rozdielnych stanoviskách v rámci Vyšehradu, dohodli sme sa s pani podpredsedníčkou Seitlovou, že na samite český Senát zastúpi," potvrdil plánovanú účasť podpredsedníčky Senátu Jitky Seitlovej Vystrčil.

Slovenská strana dôvod odloženia samitu neuviedla

Senát tvrdí, že rozhodnutie vyslať na schôdzku podpredsedov nemalo vplyv na odloženie stretnutia. Pekarová Adamová dodala, že slovenská strana dôvod odloženia samitu neuviedla. Slovenské predsedníctvo Vyšehradskej štvorky sa začalo 1. júla 2022 a potrvá do konca júna 2023. Slovensko v predsedníckej úlohe potom vystrieda Česká republika.

Viac o téme: PresunRokovanie V4Predsedovia parlamentov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu