Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Medzinárodný škandál s mapou veľkého Maďarska rozpútal peklo! Káčer hovorí o vrchole, Orbán pôjde na koberček V4

Rastislav Káčer dnes hovoril aj o Viktorovi Orbánovi. Zobraziť galériu (2)
Rastislav Káčer dnes hovoril aj o Viktorovi Orbánovi. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Gesto maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý mal na futbalovom zápase šál s mapou veľkého Uhorska, treba vnímať v kontexte udalostí. Skonštatoval to šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer po stredajšom rokovaní vlády. Zároveň pripomenul spoločnú históriu Maďarska a Slovenska i kultúrne dedičstvo.

"Keby to niekto raz za čas urobil, dokážeme to galantne prehliadnuť, s úsmevom. Toto gesto ale vnímame v kontexte udalostí, ktoré sa vyvíjajú a dejú. Je to vrchol ľadovca a moment, na ktorý bolo treba reagovať," povedal Káčer. Dodal, že rôzne symboly môžu rôzni ľudia vnímať iným spôsobom. Poukázal pritom aj na negatívnu reakciu ďalších krajín.

Maďari na Slovensku sú doma, podotkol minister

Minister už v utorok (22. 11.) reagoval na Orbánovo gesto na sociálnej sieti. Podčiarkol, že Maďari na Slovensku sú doma a patria sem rovnako ako všetci ostatní občania. "Naši občania. To, čo ale nemá miesto v našich vzťahoch, je iredenta a revizionizmus. Kam takéto sentimenty a plány vedú sme videli v roku 1939 a vidíme v priamom prenose na Ukrajine v podaní ruskej agresie," poznamenal.

VIDEO Káčer súhlasí s Orbánom, že do futbalu netreba ťahať politiku a nerozumie, prečo ju tam ťahá

Káčer súhlasí s Orbánom, že do futbalu netreba ťahať politiku a nerozumie, prečo ju tam ťahá (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

O Orbánovom šále sa bude rozprávať aj na úrovni V4

Nepochybujem o tom, že o šále Viktora Orbána sa bude hovoriť aj na rokovaní krajín V4 vo štvrtok. V stredu to povedal český premiér Petr Fiala v reakcii na šál s mapou veľkého Uhorska, ktorý mal maďarský premiér v nedeľu na futbalovom zápase.

Petr Fiala
Zobraziť galériu (2)
Petr Fiala  (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo, File)

Fiala pripomenul, že rokovanie premiérov vo formáte V4 sa uskutoční po viac než pol roku. "Predsednícka krajina V4 - Slovensko - toto rokovanie nezvolávala. Myslím, že na základe dobrých dôvodov," povedal český premiér. Nedávno sa podľa jeho slov premiéri dohodli, že by bolo užitočné nové stretnutie,  aby mohli rokovať o spoločných postojoch v oblasti energetiky či migrácie.

"To, čo zaznieva občas z Maďarska, či už vo forme výrokov alebo konkrétnych činov jednotlivých predstaviteľov maďarskej vlády, tej situácii určite nepomáha. Šál pána premiéra Orbána som zaznamenal a nepochybujem o tom, že aj toto bude zajtra v rámci nášho rokovania zmienené," povedal predseda českej vlády. Dodal, že nemá informácie, že by sa rokovanie pre tento dôvod konať nemalo.

Orbán spôsobil medzinárodný rozruch

Predseda maďarskej vlády spôsobil medzinárodný rozruch, keď vo videu zverejnenom na sociálnej sieti pózoval so šálom s mapou veľkého Uhorska. Rumunský rezort diplomacie i český minister zahraničných vecí Jan Lipavský označili Orbánov prejav za neprijateľný. Podobne sa vyjadrili aj ďalšie krajiny vrátane Chorvátska a Ukrajiny.

VIDEO Orbán spôsobil škandál zverejnením videa, na ktorom má na sebe futbalový šál s vyobrazeným starým Maďarskom

Orbán spôsobil škandál zverejnením videa, na ktorom má na sebe futbalový šál s vyobrazeným starým Maďarskom (Zdroj: Facebook/Orbán Viktor)

Veľké Uhorsko zahŕňa okrem samotného súčasného Maďarska aj časti území Srbska a Ukrajiny, ale aj časti členských krajín Európskej únie, Slovenska, Rakúska, Chorvátska a Rumunska.

Viac o téme: MapaŠálViktor OrbánUhorskoRastislav Káčer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu