Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Snahy o memorandum s lekármi stroskotali: Vláda prišla s novým nápadom, v hre je núdzový stav!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Snaha podpísať memorandum medzi vládou a lekármi stroskotala. Toto sú slová premiéra Eduarda Hegera po zasadnutí Ústredného krízového štábu. Vláda a lekári spolu strávili za rokovacím stolom niekoľko dní, dohodnúť sa vedeli na siedmich bodoch, problémom sa však stali platy. Vláda tak prišla s novým nápadom.

Snaha o podpísanie memoranda s LOZ stroskotala: Vláda ponúka nové riešenie (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vláda ponúka zdravotníkom stabilizačný príspevok. Pre lekárov má predstavovať 10 000 eur, tí s atestáciou by zároveň dostali 1000 eur za každý rok praxe, dokopy maximálne 30 000 eur. Pre ostatných zdravotníkov má byť príspevok 5000 eur.

"V ťažkej dobe budeme potrebovať zaviesť stabilizačný príplatok pre všetkých zdravotníkov v nemocniciach, ktorí 1. decembra a naďalej budú poskytovať zdravotnú starostlivosť," povedal minister financií Igor Matovič (OĽANO). Ponuka na podpísanie dodatku k pracovnej zmluve je podľa jeho slov platná do konca novembra.

Snahy o memorandum s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Skonštatoval, že príspevok má byť na jednej strane prejavom vďaky za zvládanie náročného obdobia počas pandémie nového koronavírusu a na druhej strane prejavom, že to vláda myslí so zdravotníctvom vážne. Dodal, že vzhľadom na situáciu je ponuka vlády na zvýšenie koeficientov pri platoch lekárov neplatná a tým, čo ostanú v nemocniciach, ponúkajú stabilizačný príspevok.

Matovič poukázal na dlhé rokovania s Lekárskym odborovým združením. Kritizoval, že keď už považovali rokovania o siedmich z osem požiadaviek odborárov za takmer dohodnuté, prišli s novými. Tie by podľa jeho slov stáli ďalších 70 miliónov eur.

"Stratil som ilúzie, že je to poctivé vyjednávanie s dobrým úmyslom," podotkol. Vzhľadom na hrozbu výpovedí lekárov musí podľa jeho slov štát prísť s nejakými krokmi a musí hovoriť aj o ostatných pracovníkoch v nemocniciach. Tvrdí, že napríklad o sanitároch, sestrách či fyzioterapeutoch a ďalších zdravotníckych povolaniach v nemocniciach s LOZ nehovorili.

Snahy o memorandum s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V hre je aj núdzový stav

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský tiež pripustil, že pokiaľ lekári naplnia hrozbu hromadných výpovedí, navrhne vláde zavedenie núdzového stavu od 1. decembra. Premiér Eduard Heger verí, že to nebude potrebné.

Rokovania medzi lekárskymi odborármi a vládou majú pokračovať vo štvrtok od 11. hodiny na ministerstve zdravotníctva. 

Viac o téme: LekáriLOZÚstredný krízový štáb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu