Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Je to hanebnosť! Takto hodnotia žiadosť premiéra Hegera o pomoc lekárov zo zahraničia lekárski odborári

Peter Visolajský
Peter Visolajský (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

BRATISLAVA - Premiér Eduard Heger (OĽANO) pre hroziacu úplnú krízu v zdravotníctve požiadal o pomoc pri zabezpečení zdravotnej starostlivosti na Slovensku krajiny V4. Lekárskych odborárov to dvihlo zo stoličiek a vnímajú to ako hanebné správanie. Informoval o tom predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský.

"Žiadosť Hegera o výpomoc krajín, ktoré si na rozdiel od slovenskej vlády včas uvedomili vážnosť situácie vo svojich zdravotných systémoch a vďaka riešeniu problémov zastabilizovali svoje zdravotníctva, je pre Slovensko zahanbujúca," povedal Visolajský. Poukazuje na to, že premiér napriek ich žiadostiam a prosbám vyše roka a pol neriešil zhoršujúcu sa situáciu v nemocniciach. LOZ zverejnilo aj list od českých lekárskych odborárov, ktorí reagovali na Hegerovu žiadosť. Podľa ich odborárskeho predáka Martina Engela je možná pomoc vzhľadom na personálnu krízu v českom zdravotníctve iba iluzórna.

Archívne VIDEO: SaS vyzýva vládu na návrat k systémovým riešeniam, LOZ na prijatie ponuky

SaS vyzýva vládu na návrat k systémovým riešeniam, LOZ na prijatie ponuky (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Deklaroval tiež, že českí lekári nepodrazia svojich slovenských kolegov. Premiér Heger požiadal vo štvrtok (24. 11.) predsedov vlád Česka, Poľska a Maďarska o pomoc v zdravotníctve. Premiéri susedných krajín mu podľa jeho slov deklarovali ochotu pomôcť v prípade, že by Slovensko potrebovalo od budúceho mesiaca lekárov do nemocníc. O konkrétnych číslach sa nerozprávali, premiéri majú podľa Hegera preveriť možnosti. V prípade hospitalizácií v nemocniciach na pohraničí vedia tiež poskytnúť svoje kapacity.

Viac o téme: VládaKrízaLOZV4Peter VisolajskýEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu