Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Raši kritizuje vládu: Prostriedky na dofinancovanie nemocníc sa dajú nájsť v návrhu rozpočtu

Zuzana Dolinková a Richard Raši
Zuzana Dolinková a Richard Raši (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Vláda môže nájsť peniaze na dofinancovanie nemocníc vďaka uvoľneniu prostriedkov z pandemickej rezervy a z rezervy na legislatívne zmeny v rámci navrhovaného rozpočtu na budúci rok. Myslí si to podpredseda mimoparlamentného Hlasu-SD Richard Raši. Zároveň kritizuje, že vláda má rok a pol na stole požiadavky lekárskych odborárov, no pár dní pred avizovaným odchodom vyše 2100 lekárov sa nenašla dohoda ani na prvom bode požiadaviek.

Jedno z riešení vidí Raši v návrhu štátneho rozpočtu na rok 2023, ktorý obsahuje pandemickú položku a položku na finančné nároky, ktoré prinesú legislatívne zmeny vlády. "Keby sme z týchto peňazí preniesli z jednej položky 400 a z druhej 450 miliónov eur do rezortu zdravotníctva, máme okamžite vyriešený problém financovania nemocníc. Je to v rozpočte, napriek tomu, sa rokovania zasekli na prvom bode, aby nemocnice dostali toľko peňazí, za koľko odliečia," povedal na pondelkovej tlačovej konferencii.

VIDEO Raši kritizuje vládu: Požiadavky lekárskych odborárov má na stole rok a pol

Raši kritizuje vládu: Požiadavky lekárskych odborárov má na stole rok a pol (Zdroj: Topky/Maarty)

Za jediné riešenie celej situácie považuje dohodu medzi vládou a Lekárskym odborovým združením (LOZ), žiadny záložný plán neexistuje. Ak by lekári nestiahli výpovede, pacienti podľa neho nedostanú adekvátnu zdravotnú starostlivosť.

Začiatkom októbra malo podať hromadné výpovede vyše 2100 lekárov z 31 slovenských nemocníc. Lekárski odborári výpovede vysvetlili nesúhlasom s aktuálnymi podmienkami v systéme. Trvajú na splnení ôsmich požiadaviek, ktoré navrhli na zlepšenie situácie v sektore.

Viac o téme: FinancovanieVládaDohodaNemocniceRichard RašiLOZHlas-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu