Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Lekárom dochádza trpezlivosť: Ani po 10 hodinách rokovania k dohode stále neprišlo! Pokračovať sa bude v utorok

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Od 10. hodiny rokovali na Úrade vlády predstavitelia vládneho kabinetu spolu s lekárskymi odborármi. Téma bola jasná - vyriešiť situáciu s výpoveďami lekárov. Tým už o pár dní vypršia výpovedné lehoty a hrozí, že od 1. decembra odíde z nemocníc 2100 lekárov. Po ani 10 hodinách sa však rokovania nikam neposunuli a lekárom dochádza trpezlivosť.

Aktualizované 21:59 Ministerstvo zdravotníctva SR už pracuje na zapracovaní požiadaviek Lekárskeho odborového združenia do návrhu dohody. Uviedol to minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský po pondelkovom rokovaní na Úrade vlády SR. Podľa ministra financií Igora Matoviča majú lekárski odborári do utorka (22.11.) do 12.00 h povedať, či ustúpia v požiadavke platového koeficientu za roky praxe.  

Aktualizované 21:15 Pondelkové rokovanie je po vyše 10 hodinách na konci, podľa šéfa Lekárskeho odborového združenia Petra Visolajského dohoda nepadla. Rokovania budú pokračovať aj v utorok od 10. hodiny. Opäť budú bez premiéra, ktorý je na pracovnej ceste, rokovať sa bude na pôde ministerstva zdravotníctva. 

VIDEO Vláda a lekárski odborári sa nedohodli, rokovať budú opäť v utorok

Vláda a lekárski odborári sa nedohodli, rokovať budú opäť v utorok (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

"Prebrali sme viacero bodov, niektoré body máme ešte prebrať na ministerstve zdravotníctva, napríklad reformu vzdelávania mladých lekárov," priblížil Visolajský. Nevedel, či sa rokovania zúčastní aj minister školstva Ján Horecký. Zopakoval, že LOZ je ochotné urobiť isté ústupky v otázke platov lekárov. "Ústupok stále trvá, čakali by sme ho aj na druhej strane," skonštatoval. Lekárski odborári deklarujú, že majú veľkú snahu vyriešiť krízu v zdravotníctve ešte tento týždeň.

Lekárom dochádza trpezlivosť: Ani
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel)

Aktualizované 14:30 Ústredný krízový štáb sa v pondelok zaoberal možnosťami štátu po prípadnej nedohode lekárov s vládou, ktorá by znamenala odchod lekárov z nemocníc. Po zasadnutí o tom informovali minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

"Snažíme sa v prípade nedohody pripraviť na tzv. plán B. Verím, že ďalšie zasadnutie nebude nutné," skonštatoval Lengvarský. Pripomenul, že na úrade vlády v pondelok pokračujú ďalšie rokovania s odborármi za účasti ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). V prípade potreby budú prizvaní zástupcovia rezortu zdravotníctva, aby  mohlo v krátkej dobe prísť k podpisu memoranda a neboli potrebné ďalšie kroky. Minister vnútra deklaroval, že v prípade potreby je pripravený zvolať ďalšie zasadnutie ústredného krízového štábu.

Krízový štáb aj rokovania s lekármi

Po takmer týždni sa lekári združení pod Lekárskym odborovým združením spolu s predstaviteľmi vlády - ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským a ministrom financií Igorom Matovičom stretli na Úrade vlády, aby vyriešili výpovede 2100 lekárov, pri ktorých hrozí, že od 1. decembra odídu z nemocníc. Okrem toho sa dnes koná aj rokovanie krízového štábu, kde sú témou rovnako výpovede lekárov. Po troch hodinách rokovaní sa však nič nevyriešilo a podľa šéfa LOZ Petra Visolajského sa s ministrom financií zasekli na jednom bode. A tým je prvá z ich požiadaviek ohľadom financovania nemocníc.

VIDEO Lekárski odborári po rokovaní na Úrade vlády: Pokračovať sa zrejme bude do noci!

Lekárski odborári po rokovaní na Úrade vlády: Pokračovať sa bude do noci! (Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel)

"Cez víkend premiér s ministrom financií hovorili, že dohoda je na 7 bodoch a problémom sú len platy. Dnes už tri hodiny počúvame len to, ako je problém v prvom bode, kde žiadame poriadok vo financovaní nemocníc a zabráneniu ich zadlžovaniu. Náš najvyšší záujem je ukončiť tento problém čím skorej dohodou tak, aby sa začali riešiť problémy našich nemocníc," povedal Visolajský. Ako dodal, po rokovaní majú hodinu pauzu na obed a pokračovať budú po 14. hodine. Očakáva sa opätovný príchod ministra zdravotníctva, ktorý odišiel na rokovanie krízového štábu na ministerstve zdravotníctva k rovnakej téme.

Lekárom dochádza trpezlivosť: Ani
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel)

Podľa Visolajského je lekárom vyčítané, že riešia tieto požiadavky pár dní pred koncom výpovedných lehôt lekárov, na čo reagoval, že rovnaké problémy riešia už dva roky a za ten čas sa veci nikam nepohli. Dodal, že zatiaľ sa k ostatným bodom požadovaného memoranda ani nedostali. Tvrdí, že formulácie k prvému bodu, ktoré mali odkomunikované s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nominant OĽANO), sú pre ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) nové. "Strávili sme tri hodiny počúvaním výhovoriek, ako nejde splniť prvý bod," upozornil Visolajský.  „Robíme všetko pre to, aby sa to stihlo,“ uviedol Visolajský k tomu, či sa stihnú odborári dohodnúť s vládou skôr, ako začnú platiť výpovede. 

Lekárom dochádza trpezlivosť: Ani
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel)

Minister financií po poslednom rokovaní, ktoré bolo v stredu 16. novembra, informoval o dodatočnej ponuke na zvýšenie platov lekárov v nemocniciach.LOZ v sobotu (19. 11.) informovalo, že je ochotné ponuku prijať, ak vláda zvýši koeficient za odpracované roky praxe všetkým lekárom a predstaví riešenia ostatných siedmich požiadaviek. Vláda reagovala, že trvá na pôvodnej ponuke, ktorá je finálna. Odborári tvrdia, že ich ústupok naďalej platí. No, ako Visolajský uviedol, požiadal ministra financií, aby na tlačových konferenciách použival čo najmenej emócii, lebo tým potom burcuje národ. Podľa jeho slov totiž vyjadrenia na ústupok lekárov prinútili ďalších lekárov k tomu, aby podali výpovede. Cez víkend si obe strany posielali odkazy cez médiá a tlačové konferencie. 

Viac o téme: Igor MatovičLOZLekárske odborové združenieVýpovede lekárovLekári a vláda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu