Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

AKTUÁLNE Dodávky ropy boli obnovené, informuje ministerstvo hospodárstva

Karel Hirman Zobraziť galériu (3)
Karel Hirman (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Ministerstvo hospodárstva oznámilo, že prostredníctvom štátnej spoločnosti TRANSPETROL, a. s. eviduje obnovenie dodávok ropy ropovodom Družba na Slovensko. Dodávky ruskej ropy ropovodom Družba do rafinérie Slovnaft boli prerušené po raketovom útoku Ruska na ukrajinské energetické zariadenia. O obnovení dodávok ropy informovala hovorkyňa rezortu hospodárstva Mária Pavlusík.

video Minister hospodárstva Karel Hirman o prerušených dodávkach ropy

Minister hospodárstva Karel Hirman po rokovaní vlády o pozastavení dodávok ropy (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

AKTUALIZOVANÉ:  Premiér Eduard Heger už popoludní po rokovaní vlády avizoval, že k obnoveniu by malo prísť v najbližších hodinách alebo dňoch. 

K prerušeniu toku ropy došlo v utorok (15. 11.) večer po raketovom útoku Ruska na ukrajinské energetické zariadenia. Slovenský prepravca ropy Transpetrol pozastavenie dodávok potvrdil, ukrajinská strana ho o príčine odstavenia ropovodu oficiálne neinformovala.

TASR na základe správy Reuters informovala, že dodávky ropy do časti strednej a východnej Európy cez ropovod Družba boli podľa prevádzkovateľov ropovodov v Maďarsku a na Slovensku dočasne pozastavené.

Maďarský ropný a plynárenský koncern MOL uviedol, že podľa informácií od jeho ukrajinského partnera ruská raketa zasiahla elektráreň blízko bieloruských hraníc, ktorá dodáva elektrinu pre čerpaciu stanicu, a to viedlo k zastaveniu prevádzky ropovodu. Zastavenie potvrdil aj slovenský Transpetrol s odvolaním sa na "technické dôvody na ukrajinskej strane", ale nešpecifikoval, či išlo o zásah rakety.

Sieť ropovodov Družba vedie z Ruska a rozdeľuje sa v Bielorusku, pričom jedna vetva smeruje na Ukrajinu. Tam sa opäť rozdeľuje a zásobuje niekoľko krajín východnej a strednej Európy, ktoré sú od tejto ropy závislé, vrátane rafinérií v Maďarsku, na Slovensku a v Českej republike.

Chod Slovnaftu výpadok neovplvnil

 "Spoločnosť Slovnaft môže potvrdiť, že ropa prúdi v požadovaných objemoch a podľa dohodnutého harmonogramu. Niekoľkohodinový výpadok ropovodu nemal žiaden vplyv na prevádzku rafinérie, a teda ani na zásobovanie čerpacích staníc a veľkoobchodných zákazníkov," informovala rafinérska spoločnosť v stanovisku.
      
  

Ropovod Družba
Zobraziť galériu (3)
Ropovod Družba  (Zdroj: TASR/AP Photo/Sven Kaestner, File)

Minister hospodárstva Karel Hirman po rokovaní vlády potvrdil, že príčinou prerušenia dodávok bol výpadok elektriny na Ukrajine. Dodal, že ropy je v súčasnosti na Slovensku dostatok a už sú možné aj dodávky ropnými tankermi a ropovodom Adria cez Chorvátsko.

video Vyhlásenie premiéra Eduarda Hegera k incidentu v Poľsku

Vyhlásenie premiéra k incidentu v Poľsku (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Maďarský ropný a plynárenský koncern MOL na základe informácií od jeho ukrajinského partnera uviedol, že raketa zasiahla elektráreň blízko bieloruských hraníc, ktorá dodáva elektrinu pre čerpaciu stanicu, a to viedlo k zastaveniu prevádzky ropovodu. Zastavenie potvrdil aj slovenský Transpetrol s odvolaním sa na "technické dôvody na ukrajinskej strane", ale nešpecifikoval, či išlo o zásah rakety.

Viac o téme: RopaDodávkyObnovenieVýpadokEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu