Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nenávistné prejavy sú u niektorých politikov čistý kalkul, hovorí na rovinu prezidentka Čaputová

Na snímke sprava rektorka Univerzity Karlovej Milena Králíčková, prezidentka SR Zuzana Čaputová, novinárka českého Deníka N Karolína Klinková a vedúci akademickej sekcie Politologického klubu Benjamin Horák
Na snímke sprava rektorka Univerzity Karlovej Milena Králíčková, prezidentka SR Zuzana Čaputová, novinárka českého Deníka N Karolína Klinková a vedúci akademickej sekcie Politologického klubu Benjamin Horák (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

BRATISLAVA/PRAHA - U časti verejných činiteľov sú nenávistné prejavy zámerným kalkulom, aby nasadli na vlnu nespokojnosti občanov a pripísali si politické body. Povedala to slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na diskusii so študentmi Fakulty sociálnych vied Univerzity Karlovej (FSV UK) v Prahe.

Čaputová v Prahe: Incident v Poľsku opätovne ukázal solidaritu medzi spojencami NATO (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

"Keď hovoríme o šírení nenávisti, mnoho politikov si svoju moc, moc svojich slov, neuvedomuje," povedala prezidentka. To by však podľa nej bola ešte tá lepšia možnosť. Domnieva sa, že niektorí politici si to dobre uvedomujú a robia to zámerne. "Len aby narástli a nasadli na vlnu nespokojnosti, ktorá je medzi občanmi," spresnila. "Naše slová a naše názory sú násobené medializáciou," pokračovala Čaputová s tým, že jej slová ako občianky pred zvolením do úradu prezidentky mali oveľa menší dosah než teraz. V tomto zmysle nesie podľa nej politická reprezentácia veľký podiel na atmosfére v spoločnosti.

Prezidentka tiež hovorila o prejavoch netolerancie. Hneď ako niekto vytŕča z radu, z akéhokoľvek dôvodu, je podľa nej častejším terčom nenávisti. Vyjadrila sa aj ku klamstvám, ktoré podľa nej vo verejnom priestore zazneli na jej osobu. "Je to veľmi nerovný boj z dôvodu, že priestor klamstva je neobmedzený - na rozdiel od priestoru pravdy, ktorý je limitovaný," povedala Čaputová.

Rada študentom

Ako radu študentom zdôraznila silu slušnosti. "Slušnosť sa niekedy javí ako slabosť. Je mierna, nekričí, neháda sa," povedala prezidentka. V našej novodobej histórii má však podľa jej slov obrovskú silu. Slušná Nežná revolúcia bola podľa prezidentky silou spoločnosti, ktorá bola schopná zmeniť režim. "Dokázali sme sa slušným spôsobom rozísť," zdôraznila aj v súvislosti s rozdelením ČSFR.

Na debatu s názvom "Nenávistná rétorika, prejavy intolerancie a ich súvislosť s eróziou demokracie v čase dezinformácií a sociálnych médií" pozvali slovenskú prezidentku študenti zo spolku Politologický klub, ktorý pôsobí na Inštitúte politologických štúdií FSV UK. Prítomná bola aj rektorka Univerzity Karlovej Milena Králíčková. Na podujatí sa okrem vybraných študentov zúčastnilo kolégium rektorky, kolégiá fakúlt a akademický senát.

Prezidentka Čaputová je v stredu na tradičnej návšteve Českej republiky, kde si pripomína výročie Nežnej revolúcie. Predpoludním navštívila českého prezidenta Miloša Zemana na Pražskom hrade a večer položí kvety a zapáli sviečku pri pamätníku Nežnej revolúcie na Národnej triede.

Incident v Poľsku opätovne ukázal solidaritu medzi spojencami NATO

Incident, pri ktorom v utorok (15. 11.) večer dopadla na územie Poľska raketa, ukázal solidaritu a dobré vzťahy medzi spojencami v rámci Severoatlantickej aliancie. Povedala to v stredu prezidentka Zuzana Čaputová počas návštevy Prahy.

"Predovšetkým je dôležitou informáciou, že nešlo o úmyselný útok zo strany Ruska na Poľsko. Išlo o náhodnú udalosť s tým, že bola spôsobená z ukrajinskej strany, ktorá sa bráni ruskej agresivite a stupňujúcemu sa bombardovaniu," povedala Čaputová s tým, že utorňajšie bombardovanie ukrajinského územia Ruskom bolo bezprecedentné. Podľa prezidentky preto nie je potrebné prijímať rýchle a mimoriadne opatrenia. "Zároveň tento incident opätovne ukázal solidaritu a dobré vzťahy medzi spojencami v rámci Severoatlantickej aliancie, ktoré prispievajú napokon aj k nášmu bezpečiu," dodala Čaputová.

Raketa zasiahla poľnohospodársky objekt v poľskej obci Przewodów, ktorá leží len asi šesť kilometrov od ukrajinských hraníc, v utorok popoludní. Poľský prezident Andrzej Duda uviedol, že išlo zrejme o nehodu a nie zámerný útok. Je pritom pravdepodobné, že išlo o raketu ruskej výroby, ktorú vypálila ukrajinská protivzdušná obrana v reakcii na utorkové rozsiahle ruské raketové útoky.

Odkaz novembra pre mňa tento rok je, že slušnosť nie je slabosť

"Slušnosť nie je slabosť" je pre slovenskú prezidentku Zuzanu Čaputovú tento rok odkazom 17. novembra. Povedala to po tom, ako v stredu položila kvety a zapálila sviečku pri pamätníku Nežnej revolúcie na ulici Národní (bývalá Národní třída) v Prahe. "Slušnosť, na Slovensku nežnosť, alebo zamatovosť, ktorá je s revolúciou spojená, znamenala napokon zmenu režimu a otvorenie slobody," poznamenala prezidentka.

Slušnosť je podľa Čaputovej možno tichšia, nenápadnejšia, ale vo výsledku znamená, že je schopná zmeniť režim. "Toto je dôležitý odkaz, ktorý teraz vnímam ešte intenzívnejšie ako v minulosti," dodala Čaputová. "Je to tichá sila, ale je to sila, ktorá je prítomná a verím, že sa uplatní vždy na dôležitých hodnotových križovatkách v našich aktuálnych udalostiach v Čechách aj na Slovensku," doplnila. Z novodobej histórie sa podľa prezidentky javí, že sa uplatnila vždy a ľudia si podľa jej slov vedeli vybrať dobre – či už prejaviť názor, alebo vyžiadať si zmenu.

Viac o téme: PoliticiČeskoŠtudentiDiskusiaPrejavyZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu