Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Voľby 2022: Polícia rieši 36 podozrení z volebnej korupcie

Voľby 2022
Voľby 2022 (Zdroj: TASR/Maroš Černý)

BRATISLAVA - Polícia rieši v súvislosti s uplynulými spojenými voľbami 36 podozrení z trestného činu volebnej korupcie. V štyroch prípadoch vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry už začal trestné stíhanie. Uviedla to hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Karolína Barinková.

V jednom z prípadov obvinila polícia kandidáta na funkciu starostu obce. Volebnej korupcie sa mal dopustiť poskytovaním potravín voličom. V prípade úspešného zvolenia im mal sľúbiť aj 50 eur. "V ostatných prípadoch Národná kriminálna agentúra pokračuje v preverovaní najmä kupovania voličských hlasov, ovplyvňovania voličov, ale aj tlaku na obyvateľov," doplnila hovorkyňa.

Kupovanie hlasov v rôznych podobách

Kupovanie hlasov malo podľa polície podobu hotovosti od päť do 100 eur. Ďalšou formou boli vecné dary, ako sú potraviny, plienky či balíčky s mäsom. Voličov sa snažili ovplyvňovať aj odpustením rôznych poplatkov či prísľubom poskytnutia určitej zľavy alebo predaja majetku obce. Polícia eviduje aj prípad, keď malo dôjsť k zaplatenia obedu dôchodcom na stretnutí.

"K ovplyvňovaniu voličov dochádzalo aj prostredníctvom drobných predmetov či rôznymi bezplatnými kultúrnymi podujatiami. Na obyvateľov bol vyvíjaný aj tlak, a to v podobe vyhlásení o strate zamestnania alebo výhod," načrtla Barinková. Ako dodala, všetky prípady Policajný zbor individuálne vyhodnocuje a vykonáva všetky potrebné úkony.

Viac o téme: KorupciaPolícia Obvinenie Voľby 2022
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu