Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

PRIESKUM Väčšina Slovákov je spokojná s výsledkami komunálnych volieb

Voľby 2022
Voľby 2022 (Zdroj: TASR/Maroš Černý)

BRATISLAVA - Dôvera v samosprávy je stabilná a nadpolovičná väčšina Slovákov je spokojná s výsledkami komunálnych volieb. Vyplýva to z prieskumu Ako sa máte, Slovensko?, podľa ktorého je spokojných 58,3 percenta opýtaných a nespokojných 27,8 percenta. Zber dát sa uskutočnil od 4. do 12. novembra na vzorke 1000 respondentov.

"Dokonca aj medzi najnespokojnejšími prívržencami politických strán (voličmi strán Smer-SD a Republika) nespokojní výraznejšie neprevažujú a pomer medzi spokojnými a nespokojnými je približne vyrovnaný," priblížil Robert Klobucký zo Sociologického ústavu SAV. Poukázal, že komunálne voľby sú z tohto hľadiska úspechom demokracie a neprispievajú k výraznejšej polarizácii spoločnosti.

Viac ako polovica voličov (55,6 percenta) bola pre svojho kandidáta v komunálnych voľbách rozhodnutá viac ako mesiac pred voľbami. Pre svojho kandidáta za predsedu samosprávneho kraja sa viac ako mesiac pred voľbami rozhodlo 39,6 percenta voličov. Rozhodnutie, akého kandidáta voliť v komunálnych voľbách a pri voľbách predsedov samosprávnych krajov, robili ženy neskôr ako muži.

VIDEO Spojené komunálne voľby 2022

Spojené komunálne voľby 2022 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

V poradí 16. prieskum taktiež ukázal, že Slováci považujú obecné samosprávy za jedny z najdôveryhodnejších subjektov na Slovensku. Dôveruje im 35,7 percenta opýtaných. Vyššiu dôveru majú len zamestnávatelia, ktorým dôveruje 40,3 percenta respondentov. V rebríčku dôveryhodnosti nasledujú po samosprávach slovenské štátne firmy (30,9 percenta), prezidentka (25 percent) či neziskové organizácie (22,1 percenta).

Projekt Ako sa máte, Slovensko? dlhodobo sleduje postoje obyvateľov na Slovensku od začiatku pandémie nového koronavírusu v marci 2020. Výskumy sú reprezentatívne pre online populáciu Slovenska. Autormi projektu sú Sociologický ústav SAV, Ústav výskumu sociálnej komunikácie SAV, prieskumná agentúra MNFORCE a komunikačná agentúra Seesame.

Viac o téme: PrieskumSpokojnosťVýsledkyKomunálne voľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu