Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prvý bratislavský župan Ľubo Roman dal manželke vyrobiť takýto špeciálny náhrobok: Už ležia vedľa seba

cintorín Slávičie údolie v Bratislave Zobraziť galériu (9)
cintorín Slávičie údolie v Bratislave (Zdroj: Foto: Topky/archív A.Z.)

BRATISLAVA - Opäť je tu čas, keď zapaľujeme sviečky na hroboch najbližších. Medzi inými sme sa tento rok rozlúčili aj s niektorými známymi tvárami slovenskej politickej scény. Začiatkom roka nečakane zomrel exminister kultúry Eduard Kukan a svoj večný sen sníva aj prvý bratislavský župan Ľubo Roman.

archívne video Poslanci si uctili Eduarda Kukana

Poslanci si minútou ticha pripomenuli osobnosť zosnulého Eduarda Kukana (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Trojnásobný minister zahraničia Eduard Kukan (+82)

Správa o tom, že zomrel jeden z najznámejších diplomatov v svetovej a európskej politike a známy politik z obdobia vlád Mikuláša Dzurindu, Eduard Kukan, zasiahla Slovensko v skorých ranných hodinách 10. februára. Trojnásobného šéfa rezortu zahraničných vecí našli bez známok života v jeho kancelárii na pôde Univerzity Komenského v Bratislave, kde pôsobil ako odborný asistent na Katedre medzinárodného práva a medzinárodných vzťahov. Príčinou smrti bolo zlyhanie srdca.

Eduard Kukan
Zobraziť galériu (9)
Eduard Kukan  (Zdroj: TASR/AP Photo/Hektor Pustina)

Kukan pôsobil ako minister zahraničných vecí rokoch 1994 a 1998 až 2006, čo z neho robilo trojnásobného ministra zahraničných vecí. V rokoch 2009 a 2014 až 2019 bol zvolený za europoslanca. Pôsobil aj ako podpredseda strany SDKÚ - DS. Tiež sa uchádzal o funkciu hlavy štátu.

Minister školstva László Szigeti (+64)

Vo februári sa pobral na večný odpočinok tiež dlhoročný poslanec za Stranu maďarskej koalície (SMK), ktorý bol aj štátnym tajomníkom na ministerstve školstva. V roku 2006 bol niekoľko mesiacov ministrom školstva. Rezort prevzal po demisii predchádzajúceho šéfa rezortu Martina Fronca.

László Szigeti
Zobraziť galériu (9)
László Szigeti  (Zdroj: SITA)

"Otupievame, otupievajú naše duše v týchto nešťastných časoch. Už si len povzdychneme, ak príde ďalšia smutná správa. A pritom to bolí, aj keď za to nemôže Covid. Ani rakovina nie je práve tolerantný návštevník... Ešte v septembri sme spolu s Lacim kládli vence v Zemnom. V tej milej obci, kde z nás spravili jej čestných občanov," napísal krátko po úmrtí dlhoročného straníckeho kolegu na sociálnej sieti bývalý poslanec Európskeho parlamentu Pál Csáky. 

"Prvá otázka samozrejme aj vtedy bola: Ako sa máš? Pretože sme vedeli, že už dlho bojuje s rakovinou. Báli sme sa oňho, držali sme mu palce. Hrozná bola naša bezmocnosť, keď sme mu chceli nejako pomôcť, ale nedalo sa. Tam stáť pred bránami a pozerať sa na proces, bez šance na účinnú pomoc, to bol veľmi zlý pocit. Vtedy bol ešte optimistický. Povedal nám, čím všetkým si už prešiel a aké ďalšie procedúry ho ešte čakajú," odhalil Csáky príčinu odchodu Szigetiho v pomerne mladom veku.

Minister kultúry Ivan Hudec (+74)

Nielen politik, ale aj lekár a spisovateľ Ivan Hudec zomrel tiež vo februári. Známy je z obdobia po osamostatnení sa Slovenska.

Prvý bratislavský župan Ľubo
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Štefan Puškáš)

Ministrom kultúry sa stal v tretej vláde premiéra Vladimíra Mečiara. Zároveň pôsobil na postoch predsedu Rady vlády SR pre masmédiá, člena Rady vlády pre národnosti a člena Výboru ministrov pre drogové závislosti a kontrolu drog. Pôsobil tiež ako externý kultúrny radca vyššieho územného celku Trenčianskeho samosprávneho kraja. 

Prvý bratislavský župan Ľubo Roman (+77)

Správa o úmrtí obľúbeného herca a politika Ľuba Romana obletela Slovensko 13. marca. I keď bol známy skôr z hereckých kruhov, istý čas pôsobil aj v politike.

Prvý bratislavský župan Ľubo
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR)

V roku 1994 bol ministrom kultúry. V predčasných voľbách 30. septembra a 1. októbra 1994 sa stal poslancom Národnej rady SR za Kresťanskodemokratické hnutie (KDH). V roku 1995 klub KDH opustil a do konca volebného obdobia v roku 1998 pôsobil ako nezávislý poslanec. V roku 2004 kandidoval za prezidenta, no vzdal sa v prospech Eduarda Kukana. V roku 2001 sa stal historicky prvým predsedom Bratislavského samosprávneho kraja. 

Prvý bratislavský župan Ľubo
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Foto: Topky/archív A.Z.)

Pochovaný je aj s manželkou Inés (+69) na bratislavskom cintoríne v Slávičom údolí. Posledné miesto ich odpočinku je neprehliadnuteľné. Svoj večný sen snívajú bok po boku v netypickom hrobe, na ktorom sú podobizne obidvoch vytvorené výtvarníkmi. 

Podpredseda SDKÚ-DS Pavol Kubovič (+62)

Kubovič odišiel na druhý svet 8, augusta. Jeho meno nebolo v politike neznáme. Podpredseda SDKÚ-DS bol v rokoch 2002 až 2006 poslancom Národnej rady SR. Dve volebné obdobia, od roku 1998 do roku 2006, bol starostom bratislavskej mestskej časti Ružinov. 

Prvý bratislavský župan Ľubo
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann )

Minister spravodlivosti Jozef Liščák (+75)

Prvý bratislavský župan Ľubo
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Ivan Majerský)

Liščák sa narodil v roku 1947 vo Svrčinovci a vyštudoval právo. Ministerstvu spravodlivosti šéfoval v rokoch 1994 až 1998 vo vláde Vladimíra Mečiara. Bol sudcom, venoval sa občianskemu právu a prispieval do odborných časopisov. Po odchode z funkcie pôsobil ako súdny exekútor v Martine.

Viac o téme: PoliticiúmrtieRozlúčkaDušičkySviatok všetkých svätých
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu