Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VOĽBY 2022 Úradujúcim šéfom radníc pomohla pri úspechu vo voľbách jedna vec, ktorá ich spája: DRVIVO ju využili

staronoví primátori krajských miest Zobraziť galériu (4)
staronoví primátori krajských miest (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Vlado Anjel, Maarty, TASR)

BRATISLAVA - Obhájiť mandát sa podarilo až 86% percentám primátorov a starostov, čo je ešte o niečo viac, ako naposledy. Oproti vyzývateľom mali jednu veľkú výhodu a tou je to, že už boli vo funkcii. Väčšina z nich to bravúrne zužitkovala.

VIDEO Štátna volebná komisia potvrdila výsledky volieb

TB Štátnej volebnej komisie o výsledkoch spojených komunálnych volieb 2022 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Výhodná pozícia kandidatúr z funkcie priniesla kandidujúcim županom, primátorom a starostom výhody v podobe väčšieho či menšieho stotožňovania úspechov či rozvoja mesta s vlastnými zásluhami., hodnotí neziskovka Transparency International Slovensko (TIS). Mnohé mestá, podobne ako aj župy, boli mimoriadne aktívne aj pri boji s pandémiou, kde neraz reagovali a nachádzali riešenia rýchlejšie a efektívnejšie ako vláda a štátne inštitácie.

VOĽBY 2022 Úradujúcim šéfom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Transparency International Slovensko)

V niektorých prípadoch však podľa TIS využívali aj neférové výhody v podobe zneužívanie verejných zdrojov či mestských a obecných komunikačných kanálov, akými sú radničné noviny, oficiálne weby, sociálne siete a podobne, na vlastnú propagáciu. "Zďaleka nie všetci primátori a starostovia lákavému pokušeniu podľahli a mnohí sa naozaj snažili pozíciu obhájiť predovšetkým vo férovej súťaží myšlienok a riešení," pripomína TIS. 

Prípad Hlohovca bol skôr ojedinelý

Post primátora Hlohovca sa nepodarilo obhájiť predsedovi strany Spolu a poslancovi parlamentu Miroslavovi Kollárovi. Ten v pomere 45:55 prehral súboj o šéfa radnice s mestským poslancom Ivanom Baranovičom. Takýto priebeh však vo víkendových voľbách primátorov a starostov nebol vôbec častý. Celkovo len 14% úradujúcich šéfov radníc svoje posty neobhájilo.

VOĽBY 2022 Úradujúcim šéfom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na úrovni samosprávnych krajov bol neúspešný len jediný z úradujúcich predsedov samosprávnych krajov a to Milan Belica, ktorý stál od vzniku žúp na čele Nitrianskeho samosprávneho kraja. Toho v sobotu porazila mladá krv v podobe Branislava Becíka. 

Milan Belica bude kandidovať na post predsedu kraja s podporu strán Smer-SD a SNS
Zobraziť galériu (4)
Milan Belica bude kandidovať na post predsedu kraja s podporu strán Smer-SD a SNS  (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

TIS upozorňuje, že aj najbližšie štyri roky si bude samosprávy všímať upozorňovať na prípady zneužívania funkcie, ktoré do slušnej spoločnosti tieto praktiky nepatria.

Viac o téme: Voľby 2022Spojené voľby 2022
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu