Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Záchranná akcia vo Vysokých Tatrách: Horolezkyňa sa pošmykla v masíve Zadného Gerlachovského štítu!

Záchranári pomáhali horolezkyni, ktorá sa pošmykla. Zobraziť galériu (5)
Záchranári pomáhali horolezkyni, ktorá sa pošmykla. (Zdroj: hzs.sk)

VYSOKÉ TATRY - Horskí záchranári z Vysokých Tatier v noci na pondelok pomáhali 31-ročnej slovenskej horolezkyni, ktorá sa pošmykla na snehovom poli v masíve Zadného Gerlachovského štítu. Z Horskej záchrannej služby (HZS) informovali, že po páde utrpela zranenie ramena a ďalšie povrchové poranenia. O pomoc ich požiadali ešte v nedeľu (30. 10.) podvečer.

archíve video

Horskí záchranári pomáhali dvom poľským horolezkyniam v oblasti Jastrabej veže (Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba)

"O súčinnosť bola požiadaná posádka leteckých záchranárov z Popradu, ktorá na palubu vrtuľníka vzala horského záchranára z heliportu v Starom Smokovci a spoločne pokračovali do Batizovskej doliny. Pre silný vietor však nebolo možné zásah vykonať, preto leteckí záchranári vzali na palubu ďalších príslušníkov HZS, ktorých vysadili v doline na najbližšom mieste, kde to bolo možné," uvádza HZS s tým, že horskí záchranári následne pokračovali po zemi.

 

Horskí záchranári z Vysokých Tatier boli dňa 30.10.2022 požiadaní o pomoc 31 - ročnou slovenskou horolezkyňou, ktorá sa...

Posted by Horská záchranná služba on Sunday, October 30, 2022

Tesne pred zotmením ešte požiadali o súčinnosť záchranárov z poľského TOPR, ktorí spravili viacero pokusov o evakuáciu zranenej vrtuľníkom.

Záchranná akcia vo Vysokých
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: hzs.sk)

Zranená bola schopná pokračovať

Rovnako sa im to však pre silný vietor nepodarilo. Sedem profesionálnych a dvaja dobrovoľní záchranári HZS teda pokračovali po zemi. "Po dosiahnutí zranenej ju na mieste ošetrili a za pomoci záchranárov bola schopná pokračovať. Následne pripravili 250-metrový spust do doliny pomocou lanovej techniky pod stenu. V sprievode záchranárov potom zostúpila na Sliezsky dom," dodáva HZS. Ďalej pokračovali k Domu HZS v Starom Smokovci, kde ju odovzdali privolanej posádke rýchlej zdravotnej pomoci. Záchranná akcia bola ukončená hodinu po polnoci.

Záchranná akcia vo Vysokých
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: hzs.sk)

Záchranná akcia vo Vysokých
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: hzs.sk)

Záchranná akcia vo Vysokých
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: hzs.sk)

Viac o téme: HorolezkyňaHZSVysoké TatryGerlachovský štít
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu